Rusija

Donjecka oblast na udaru, "Vagner" jači od "Mocarta"

Ukrajinci su danas napadali Donjecku oblast i grad Energodar u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi - Zaporožje
Donjecka oblast na udaru, "Vagner" jači od "Mocarta"None © Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Ruske snage nastavile su danas napredovanje u pravcu Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Uspešno su odbijeni napadi Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska (u Harkovskoj oblasti na severu zemlje) i Krasnolimanska (u Donjeckoj oblasti), a pogođene su i neprijateljske vatrene tačke u Margancu, u Dnjepropetrovskoj oblasti, odakle je,kako tvrdi Moskva, juče ispaljeno osam granata velikog kalibra na nuklearku Zaporožje.

Ukrajinci su tokom dana najviše napadali teritoriju Donjecke oblasti, gde je ujedno i bilo najviše direktnih borbi. Najveća koncentracija napada zabeležena je u okolini grada Donjecka. Pripadnici ukrajinske vojske i danas su napadali grad Energodar u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi - Zaporožje. 

Tokom poslednja 24 sata uništeni su 11 komandnih mesta ukrajinskih snaga, jedno skladište municije i 136 mesta okupljanja vojske i tehnike, dok su u Donjeckoj oblasti ruski sistemi PVO oborili šest dronova, navodi se u poslednjem izveštaju ruskog ministarstva.

Od početka specijalne vojne operacije do danas uništeno je 333 borbena aviona, 177 helikoptera, 2.549 bespilotnih letelica, 390 raketnih PVO sistema, 6.758 tenkova i drugih oklopnih borbenih sredstava, 901 višecevnih raketnih lansera, 3.611 različitih tipova artiljerijskih oruđa i minobacača i 7.320 jedinica specijalne vojne autotehnike (transportni kamioni i sl.), preneli su ruski mediji danas.

Vagnerovci jači od američkih plaćenika

Policijski pukovnik u Luganskoj Narodnoj Republici Vitalij Kiseljov rekao je danas za "Rusija 24" da je privatna vojna kompanija "Vagner" ruskog biznismena Jevgenija Prigožina jača od američkih plaćenika koji ratuju za Kijev iz kompanije "Mocart".

"Da bi se suprotstavili 'Vagneru', moraju da nabave oklopna vozila, letelice - helikoptere, avione. Mislim, da je njihov zadatak više da Oružane snage Ukrajine uvere u neku svoju pobedu", objasnio je.

"Mocart" je osnovan kao pandan ruskoj vojnoj kompaniji od strane penzionisanog pukovnika američke mornarice.

Osnivač "Vagnera" Prigožin istakao je ranije da je njegova privatna firma najjača na svetu tog tipa. Ruski biznismen otvorio je ovog meseca i specijalnu vojnu kompaniju u gradu Sankt Peterburgu, u kojoj će stručnjaci iz različitih disciplina moći da razvijaju projekte od nacionalnog značaja, a koji će se ticati unapređenja vojne odbrane Rusije. Prigožin je obećao maksimalnu podršku svima onima, čiji projekti i ideje budu prihvaćeni.

Rusija utvrdila ciljne zadatke za snabdevanje vojnih snaga

Premijer Rusije Mihail Mišustin rekao je danas da je vlada odredila tačne zadatke koje bi trebalo rešiti kako bi se obezbedila maksimalna snabdevenost ruske vojske svime što joj je potrebno.

Osim toga, kako je naveo, vlada je "definisala i spisak saveznih resora koji mogu da sprovode javne nabavke za potrebe specijalne operacije po pojednostavljenoj proceduri od pojedinačnih dobavljača", u skladu sa nedavnim zahtevima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dobrovoljci koji ratuju za Moskvu dobijaju status veterana

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče zakon kojim se status vojnog veterana automatski dodeljuje dobrovoljcima koji sarađuju sa Oružanim snagama Rusije tokom specijalne operacije.

Zakon se odnosi na građane koji se od 24. februara ove godine bore na teritoriji Ukrajine, DNR i LNR, a od 30. septembra i na teritoriji Zaporoške i Hersonske oblasti.

image
VV inauguration
banner