Rusija

Peskov: Ukrajina mora da prekine sa granatiranjem nuklearke Zaporožje

Portparol Kremlja izjavio da granatiranje Zaporoške nuklearke predstavlja pretnju po bezbednost celog evropskog kontinenta
Peskov: Ukrajina mora da prekine sa granatiranjem nuklearke Zaporožjewww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas u Moskvi da je neophodno da se zahteva od Ukrajine da povuče teško naoružanje sa teritorije oko nuklearke Zaporožje kao i da prekine sa granatiranjem nuklearne elektrane, prenose "RIA Novosti".

"Moramo da zahtevamo da Ukrajina povuče teško naoružanje, da prestane sa granatiranjem i da ugrožava evropski kontinent", rekao je Peskov.

On je dodao da granatiranje nuklearke Zaporožje predstavlja pretnju ekološkoj bezbednosti ogromnih teritorija, kao i da će Rusija nastaviti dijalog sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

"IAEA radi svoj posao. Dobro je što potvrđuju da ovi napadi predstavljaju pretnju po elektranu i njen integritet. Naravno, žalimo što zbog specifičnosti njihovog rada, kako kažu, nisu ovlašćeni da kažu ko tačno sprovodi granatiranje", naglasio je Peskov.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su ukrajinski vojnici u subotu i nedelju ujutro ispalili više od 20 artiljerijskih granata velikog kalibra na teritoriju nuklearke Zaporožje, kao i duž dalekovoda koji napaja stanicu.

On je napomenuo da je veoma važno da svi "trezveno sagledaju šta se dešava i budu svesni da ukrajinske trupe granatiraju nuklearnu elektranu".

"Oni vrše akcije koje predstavljaju pretnju po nuklearnu, ekološku i drugu bezbednost za velike teritorije. To ne može, a da ne izazove našu izuzetnu zabrinutost. Rusija će nastaviti dijalog sa IAEA", ponovio je on.

Peskov je dodao da nema značajnijih promena u zoni bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane.

"Nema značajnijeg pomaka u ovom pogledu, u zavisnosti od toga šta se podrazumeva pod zonom bezbednosti. Znate da su prvo pozvali Rusiju da povuče neko teško naoružanje koje nema, a onda izgleda da su svi shvatili da tamo nema nikakvog ruskog oružja", rekao je Peskov.

Putin i Šolc komuniciraju na "Vi"

"Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc obraćaju se jedan drugome sa 'Vi' kada komuniciraju", rekao je Peskov.

Ranije su nemački mediji primetili da je Šolc tokom govora u subotu na konferenciji Socijaldemokratske partije Nemačke, pozivajući ruskog predsednika da povuče trupe iz Ukrajine, koristio formu obraćanja Putinu na "Vi". Kasnije je predstavnik kabineta nemačkog kancelara, Štefen Hebeštrajt pojasnio da Šolc oslovljava Putina sa "Vi".

Poređenja Putina i Hruščova su neprikladna

Peskov je apelovao da se predsednik Putin ne poredi sa nekadašnjim prvim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza Nikitom Hruščovim.

"Poređenja između ruskog predsednika Vladimira Putina i sovjetskog lidera Nikite Hruščova teško da su odgovarajuća. Putin je Putin, a Hruščov je bio Hruščov, neka mu je carstvo nebesko. Ovo pominjem jer ne mislim da bismo Putina mogli da upoređujemo sa bilo kim", odgovorio je Peskov na pitanje novinara kako gleda na poređenja Putina sa Hruščovom, uz komparaciju sadašnje krize sa kubanskom raketnom krizom koja je kulmirirala za vreme Hruščovljeve vladavine.

Rusija razume zabrinutost Turske za svoju bezbednost

"Rusija razume bezbednosnu zabrinutost Turske u vezi sa situacijom u Siriji, ali poziva sve strane da izbegavaju korake koji bi mogli da situaciju učine komplikovanom", poručio je portparol Kremlja.

Peskov je rekao da "Rusija i Turska imaju nijanse, a ponekad i nesuglasice oko pitanja koja se odnose na bezbednosnu situaciju u Siriji i sprovođenje memoranduma iz Sočija, ali da partnerstvo Moskve i Ankare omogućava da se o tome razgovara otvoreno i konstruktivno".

"Razumemo i poštujemo zabrinutost Turske oko sopstvene bezbednosti. Verujemo da je to legitimno pravo Turske. Postoje određene nijanse u pristupima Moskve i Ankare o stanju stvari u Siriji i o onoj čije obaveze nisu ispunjene baš po tom memorandumu iz Sočija. O tim nijansama, ponekad čak i o nesuglasicama, dva predsednika su više puta razgovarala", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje kako je stav Kremlja prema izjavi turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ruska strana nije ispunila svoju obavezu prema kojoj treba da  "očisti" sirijske regione od kurdskih oružanih grupa, po sporazumu iz 2019. godine.

On je takođe ocenio da "prijateljski i partnerski odnosi sa Turskom omogućavaju otvorenu i konstruktivnu diskusiju o ovim razlikama".

Peskov je napomenuo da Rusija poziva sve strane "da se uzdrže od koraka koji bi mogli da dovedu do ozbiljne destabilizacije situacije".

"To može da se vrati bumerangom i da dodatno zakomplikuje bezbednosnu situaciju", naglasio je portparol Kremlja.

I tada i sada govorimo o sukobu Rusije i Zapada na čelu sa SAD

Peskov je uporedio aktuelnu krizu sa karipskom, rekavši da se "sadašnja kriza i karipska razlikuju, ali da se i tada i sada govori o sukobu sa kolektivnim Zapadom na čelu sa Amerikom".

"Krize su različite, iako i tada i sada govorimo o sukobu između nas i kolektivnog Zapada koji predvode Sjedinjene Američke Države. Ovaj element je sličan, ali s druge strane, radi se o nijansama", rekao je Peskov.

Napomenuo je da tokom razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i kubanskog lidera Migela Dijaza Kanela karipska kriza neće biti glavna tema.

"Iskustvo karipske krize, čije su lekcije već pošteno proučene i koje će se nastaviti da se proučavaju, neće biti glavna stvar u pregovorima. Ipak, rusko-kubanski odnosi imaju veoma dobar temelje u sadašnjosti i dobre izglede za budućnost. Upravo o tome ćemo razgovarati", naglasio je ruski zvaničnik.

Kubanski predsednik je u subotu doputovao u radnu posetu Moskvi, čiji program između ostalog uključuje i razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

O pretresima u Kijevsko-pečerskoj lavri: Ukrajinska strana dugo je u ratu sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Portparol Kremlja je poručio da je ukrajinska strana već dugo u ratu sa Ruskom pravoslavnom crkvom i rekao da to treba smatrati još jednom karikom u lancu vojnih akcija protiv ruskog pravoslavlja".

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) zajedno sa Nacionalnom policijom i Nacionalnom gardom vrše pretres sveštenstva u Kijevsko-pečerskoj lavri, kao i u dva manastira na teritoriji Sarnensko-poleske eparhije Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Rovenskoj oblasti.

image