Svet

Lekar Bele kuće: Bajden je "zdrav" i "živahan" 80-godišnjak sposoban da vodi svetsku silu

Najstariji stanovnik Bele kuće ikada, prošao sistematski pregled
Lekar Bele kuće: Bajden je "zdrav" i "živahan" 80-godišnjak sposoban da vodi svetsku siluwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Američki predsednik Džozef Bajden je "zdrav", "živahan" i "sposoban da uspešno obavlja svoje dužnosti", saopštio je lekar Bele kuće.

Bajden je, prenosi "Politiko", uspešno prošao sistematski pregled u bolnici "Volter Rid" - uprkos brojnim lapsusima, padovima na stepenicama i sa bicikla i dezorijentisanosti  - i sposoban je ne samo da vodi Ameriku nego i da se kandiduje za drugi mandat.

"Predsednik Bajden je zdrav, snažan, 80-godišnjak, koji je sposoban da uspešno obavlja dužnosti, uključujuči vođenje zemlje i vojske", naveo je predsednikov lekar Kevin O'Konor.

Najstariji predsednik SAD ikada svojim gafovima, zbunjujućim ponašanjem i padovima naterao je mnoge da se zapitaju da li je Bajden uopšte sposoban da vodi jednu od najvećih svetskih sila.

Samo ove godine, prema brojanju "Foks njuza" Bajden je uspeo da svakog drugog dana napravi poneki gaf i to, kako navode, samo zahvaljujući tome što je izbegavao novinare.

Uprkos tome, uspeo je da zaboravi ime udovice Martina Lutera Kinga, datum nereda na Kapitolu - kada je umesto 6. januara govorio o 6. julu, a nije bio siguran ni kako mu se zove ministar odbrane.

Magazin "Njuzvik" sastavio je listu Bajdenovih "najboljih" omaški u 2022. godini.

Među "biserima" su brkanje Iranaca i Ukrajinaca, čitanje sa telepromtera sa sve "kraj citata, ponoviti rečenicu", "pesničenje" sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom tokom posete Džedi.

Tu je i nezgrapni silazak sa scene u Pensilvaniji gde nije znao gde da krene, nazivanje potpredsednice Kamale Haris "velikom predsednicom" i neprijatno obraćanje na početku ASEAN samita u Kambodži kada je pozdravio svog domaćina, "premijera Kolumbije".

O'Konor je, inače, dao identično stručno lekarsko mišljenje za Bajdena i 2021. godine.

Od poslednjeg obaveznog lekarskog pregleda Bajden je nekoliko puta imao koronu, uklonjena mui je "mala lezija sa grudi", prošao je "izuzetno detaljan neurološki pregled" koji nije pokazao nikakve simptome šloga, multiple skleroze ili Parkinsona, naveo je lekar u  svom najnovijem izveštaju.

Kao što je bio slučaj 2021. godine, u lekarskom izveštaju od ove godine je navedeno da se Bajden lečio od nekoliko uobičajenih stanja povezanih sa njegovim godištem, kao što su manja srčana aritmija i povišen nivo holesterola.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer pokušala je da odbrani predsednika od kritika, poručivši da ima "naporan raspored" koji ne bi izdržali i mlađi od njega.

image