Svet

Visoki zvaničnik Pentagona u poseti Tajvanu

Dan nakon što je predsednik Bajden izjavio da ne želi novi hladni rat s Kinom, mediji su izvestili da je zamenik pomoćnika ministra odbrane za Kinu Majkl Čejs došao u Tajpej
Visoki zvaničnik Pentagona u poseti Tajvanu© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

Najviši zvaničnik Pentagona zadužen za Kinu Majkl Čejs posetio je Tajvan u jeku krize u odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Kine oko sumnjivih balona koje su SAD oborile iznad svoje teritorije navodeći da se radi o kineskim špijunskim letelicama, piše "Fajnenšel tajms".

Poseta visokog američkog zvaničnika odbrane ostrvu, koju je za britanski list potvrdilo četvoro neimenovanih izvora, prva je od 2019. godine kada je zamenik pomoćnika ministra odbrane za istočnu Aziju otišao u Tajpej i time postao najviši zvaničnik Pentagona koji je posetio Tajvan u poslednjih 40 godina.  

Za najnoviju posetu zamenika pomoćnika ministra odbrane za Kinu Čejsa u medijima se saznalo samo dan nakon što je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da ne želi novi hladni rat sa Kinom i da se čak nada skorom razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom kako bi izveli na čistac "slučaj balon".

Bajden je američkoj naciji objasnio da su baloni koje je oborila američka vojska, a za koje je Peking rekao da su civilni i meteorološki, dok je Vašington uporno insistirao na njihovoj špijunskoj misiji, najverovatnije povezani sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama, proučavanjem vremena ili drugim naučnim istraživanjima.

Pentagon je odbio da komentariše posetu Tajvanu, ali naglašavaju da "američka podrška i odbrambena saradnja sa Tajvanom ostaju usklađeni sa trenutnom pretnjom koju predstavlja Kina".

Portparol Pentagona potpukovnik Martin Majners ističe da je američka "predanost Tajvanu čvrsta kao stena i doprinosi održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu".

Peking se protivi posetama američkih zvaničnika Tajvanu, između ostalog i zbog toga što SAD zvanično podržavaju politiku "jedne Kine" koja podrazumeva da je ostrvo njen neodvojiv deo i stalno upozorava Vašington da se ne meša u unutrašnja pitanja Kine.

"Kina se strogo protivi svim formama zvaničnih interakcija i vojnih kontakata između SAD i Tajvana", saopšteno je iz Pekinga kao odgovor na Čejsovu posetu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kine pozivaju Ameriku da "prestane da se meša u pitanje Tajvana i da ne stvara nove uzroke koje bi mogli da dovedu do tenzija u Tajvanskom moreuzu".

Poseta vojnog zvaničnika dolazi u osetljivom trenutku u odnosima dve zemlje u kojem američki državni sekretar Entoni Blinken pokušava da se na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu ovog vikenda sastane sa kineskim zvaničnikom za spoljnu politiku Vang Jiem. Ali prema izvorima FT-a, kineski zvaničnik još uvek nije prihvatio poziv za susret.

Pre tri nedelje, Blinken je gotovo u poslednjem trenutku otkazao posetu Pekingu, tokom koje je trebalo da se sastane i sa Sijem, zbog incidenta sa balonom.

Tenzije su podignute i oko Tajvana. Nedavno je američki vazduhoplovni general i visoki vojni zvaničnik izjavio da veruje da će SAD i Kina najverovatnije zaratiti 2025. godine oko Tajvana. Pentagon je tada saopštio da njegovi stavovi ne odražavaju zvaničnu politiku.

SAD insistiraju da se američka politika prema Tajvanu nije promenila, ali je američki predsednik u četiri navrata rekao da će američka vojska intervenisati ako Kina napadne Tajvan, podseća "Fajnenšel tajms".

FT je izvestio prošle godine da je admiral Majkl Studmen, visoki obaveštajni zvaničnik u Indo-pacifičkoj komandi, posetio Tajpej u vreme kada je Bajden bio u poseti Tokiju.

image