Svet

Upozorenje iz Kine: Peking odgovorio šefu CIA

Kina upozorila Vašington da bi trebalo da prestane da se meša u pitanje Tajvana
Upozorenje iz Kine: Peking odgovorio šefu CIAwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © imagebroker/Guenter Fischer

Sjedinjene Američke Države trebalo bi da prestanu da se mešaju u situaciju na Tajvanu, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je direktor CIA Vilijam Berns izjavio da "ne treba potcenjivati spremnost kineskog predsednika Si Đinpinga za napad na Tajvan".

"Tajvan je čisto kineska unutrašnja stvar i ne može se porediti sa sukobom u Ukrajini", rekao je portparol kineskog ministarstva Mao Ning na konferenciji za novinare u Pekingu.

Upozorio je Vašington da bi trebalo da prestane da se meša u pitanje Tajvana i da ne bi trebalo da stvara nove napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Direktor Cia Vilijam Berns je, prema pisanju američkih medija, kazao da je Si Đinping dao uputstva vojsci da "bude spremna na invaziju na Tajvan do 2027. godine".

"To ne znači da će baš tada započeti napad na Tajvan, ali je to podsetnik koliko je ozbiljan", kazao je Berns i ocenio da kineski predsednik "verovatno izvlači pouke iz rata u Ukrajini".

Međutim, dok Amerika optužuje Kinu za ratne namere, slične poruke stižu upravo iz Vašingtona. Tako je nedavno general Vazduhoplovnih snaga SAD poslao dopis svojim oficirima da se pripreme za rat sa Kinom.

U dopisu u koji je En-Bi-Si imao uvid, general Majk Minihan, šef komande vazdušne mobilnosti, rekao je da ima osećaj da će Amerika zaratiti sa Kinom za dve godine.

"Nadam se da grešim. Intuicija mi govori da ćemo se boriti 2025", naveo je Minihan.

Komanda vazdušne mobilnosti ima skoro 50.000 pripadnika službe i skoro 500 aviona i odgovorna je za transport i punjenje gorivom.

Minihan u dopisu navodi da će, zbog toga što će i Tajvan i SAD imati predsedničke izbore 2024. godine, Amerika biti "rasejana" što će kineskom predsedniku Siju Đinpingu pružiti priliku da krene na Tajvan.

General sa četiri zvezdice predlaže da se sastavi "utvrđen, spreman, integrisan i agilan manevarski tim združenih snaga spreman da se bori i pobedi unutar prvog lanca ostrva".

image
VV inauguration
banner