Svet

Američki general predviđa rat sa Kinom oko Tajvana 2025. godine

"Intuicija mi govori da ćemo se boriti 2025", rekao je general Majk Minihan
Američki general predviđa rat sa Kinom oko Tajvana 2025. godinewww.globallookpress.com © Master Sgt. Jeremy T. Lock/Keystone Press Agency

General Vazduhoplovnih snaga SAD poslao je dopis svojim oficirima da se pripreme za rat sa Kinom.

U dopisu u koji je En-Bi-Si imao uvid, general Majk Minihan, šef komande vazdušne mobilnosti, rekao je da ima osećaj da će Amerika zaratiti sa Kinom za dve godine.

"Nadam se da grešim. Intuicija mi govori da ćemo se boriti 2025", naveo je Minihan.

Komanda vazdušne mobilnosti ima skoro 50.000 pripadnika službe i skoro 500 aviona i odgovorna je za transport i punjenje gorivom.

Minihan u dopisu navodi da će, zbog toga što će i Tajvan i SAD imati predsedničke izbore 2024. godine, Amerika biti "rasejana" što će kineskom predsedniku Siju Đinpingu pružiti priliku da krene na Tajvan.

General sa četiri zvezdice predlaže da se sastavi "utvrđen, spreman, integrisan i agilan manevarski tim združenih snaga spreman da se bori i pobedi unutar prvog lanca ostrva".

Potpisani memorandum je upućen svim komandantima vazdušnih snaga u Komandi vazdušne mobilnosti i drugim operativnim komandantima Vazduhoplovnih snaga i nalaže im da mu do 28. februara prijave šta sve pripremaju za borbu protiv Kine, prenosi En-Bi-Si.

Portparol Komande vazdušne mobilnosti potvrdio je da je dopis, sa savetima vojnicima da neprijateljima "pucaju u glavu", apdejtuju medicinske kartone i srede privatna posla, "autentičan interni memorantum generala Minihana upućen njegovim podređenim komandnim timovima. Zasnovan je na prošlogodišnjim temeljnim naporima Komande za vazdušnu mobilnost da pripremi pokretne vazdušne snage za budući sukob, ako odvraćanje ne uspe."

Vašington već izvesno vreme optužuje Peking da namerava da napadne Tajvan.
Upitan ranije ovog meseca da li je kineska invazija na Tajvan neizbežna, ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da je "provokativno ponašanje kineskih snaga" u poslednje vreme veoma vidljivo, ali da "ozbiljno sumnja" da je invazija neizbežna.

image