Svet

SAD nemaju dovoljno municije u slučaju konflikta sa Kinom oko Tajvana

Američka vojska mogla bi da ostane bez municije u slučaju većeg sukoba sa Kinom u Tajvanskom moreuzu, pokazuju rezultati istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije
SAD nemaju dovoljno municije u slučaju konflikta sa Kinom oko Tajvanawww.globallookpress.com © Staff Sgt. Jennifer Reynolds

Sjedinjene Američke Države nemaju dovoljno zaliha municije, kao ni mogućnost  da ih popune u slučaju većeg vojnog sukoba sa Kinom, zaključili su stručnjaci Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

U toj organizaciji smatraju da je neophodno pravljenje zaliha municije i materijala za njenu proizvodnju, kao i nuđenje boljih uslova proizvođačima kako bi oni imali interes da ulažu u nove proizvodne kapacitete.

CSIS, zvanično neprofitna organizacija koja među svojim donatorima ima gigante američke vojne industrije poput "Lokid Martina", "Boinga" i "Dženeral dinamiksa", kritikovao je trenutno stanje te industrijske grane u SAD, nazvavši ga nepripremljenim za "današnje konkurentno okruženje".

Proizvodni kapaciteti u SAD ne bi mogli da iznesu duži sukob visokog intenziteta, piše u njihovoj najnovijoj analizi. Primećen je nedostatak određenih vrsta naoružanja, uključujući rakete za "džaveline" i "stingere", kao i haubice kalibra 155 milimetara i protivartiljerijske radare, koji su poslati Ukrajini.

U slučaju sukoba sa Kinom oko Tajvana, za koji u CSIS-u veruju da SAD ne bi imale puno vremena da se pripreme, problemi bi mogli da postanu još očigledniji.

"U više od 20 simulacija kinesko-američkog sukoba u Tajvanskom moreuzu koje smo sproveli, američkoj vojsci u proseku treba oko 5000 raketa dugog dometa za tri nedelje borbi", piše u izveštaju.

SAD su u svakoj od simulacija svoj celokupni inventar tog oružja potrošile već tokom prve nedelje sukoba, primetili su u CSIS-u, dodajući da je vreme proizvodnje tog oružja dve godine.

Izveštaj je identifikovao niz osnovnih slabosti, uključujući status Pentagona kao jedinog kupca oružja i njegova pravila nabavke, koja daju prioritet "kontroli efikasnosti i troškova nad brzinom i kapacitetom".

Proizvođači nemaju predvidljivu potražnju te vrste municije, koja bi se mogla obezbediti višegodišnjim ugovorima, objašnjava se u izveštaju. Dakle, ozbiljno ulaganje u kapital i osoblje za njihovu proizvodnju "nije dobra poslovna odluka".

Američki propisi o izvozu naoružanja u velikoj meri usporavaju njegovu prodaju koja često traje mesecima, a ponekad i godinama. Rusko i kinesko naoružanje zbog toga često ima prednost, kao i zbog njihovih nižih cena, navodi se u izveštaju.

image