Svet

Direktor CIA: Zapad sve umorniji, naredni meseci ključni u Ukrajini

Putinu treba jasno staviti do znanja da neće moći da ostvari dalji napredak na bojnom polju, poručio Vilijam Berns
Direktor CIA: Zapad sve umorniji, naredni meseci ključni u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Narednih šest meseci je ključno za rat u Ukrajini zbog "političkog zamora" i pada interesovanja na Zapadu koji bi ruskoj vojsci mogli da obezbede novu šansu da ostvari napredak na bojnom polju, rekao je direktor CIA Vilijam Berns.

"Mislim da se Putin nada da će vreme ići u njegovu korist. Čini nam se da je ključ u narednih šest meseci", naveo je Berns tokom diskusije na Univerzitetu Džordžtaun.

Šef CIA objasnio je da je potrebno jasno staviti do znanja ruskom predsedniku, ne samo da neće moći dalje da napreduje u Ukrajini, već i da će svakog meseca biti u sve većoj opasnosti od gubitka "teritorije koju je do sada ilegalno oteo od Ukrajine".

Za to će naredni period biti apsolutno presudan, dodao je.

Berns je naveo da Vladimir Putin, "uprkos svemu što ponekad čujemo o tome", nije ozbiljan kada govori o pregovorima. 

Posebno je istakao "zabrinjavajuće" produbljivanje vojnih veza Rusije i Irana, rekavši da nestabilnost na unutrašnjem planu izazvana demonstracijama u Teheranu, vodi ka agresivnijoj spoljnoj politici Irana.

"Bliski istok će ponovo postati posebno komplikovan skup izazova", naveo je Berns.

Direktor CIA je istakao da je "poprilično zabrinut" i zbog izraelsko-palestinskog konflikta usled, kako je naveo, mogućeg povećanja stope nasilja.

Pored toga, ukazao je na jačanje uticaja ruske vojne grupe "Vagner" u pojedinim državama Afrike, uključujući Mali i Burkinu Faso.

"To je poprilično nezdrav razvoj događaja i naporno radimo na da se tome suprotstavimo", poručio je Berns.

Kina - najveći geopolitički izazov za SAD

Šef Centralne obaveštajne agencije istakao je da, uprkos svemu, Kina ostaje "najveći geopolitički izazov" za Sjedinjene Američke Države u narednim decenijama, dodavši da je konkurencija sa Pekingom "jedinstvena po svojim razmerama".

Naveo je da kineskom predesniku Siju Đinpingu ne ne dostaje ambicija, ali da se suočava sa velikim brojem izazova na domaćem terenu.

"Moramo da odigramo sistematski i promišljeno", poručio je Berns i dodao da Si pomno prati ukrajinsku krizu, kao i da je "verovatno uznemiren zbog lošeg vojnog učinka Rusije". Međutim, istakao je da kineski lider ostaje predan partnerstvu sa Rusijom, "ali istina je da postoje neka ograničenja i po tom pitanju", ukazavši na to da je Peking odbio da pošalje Moskvi naoružanje koje su ruske vlasti navodno tražile. 

Kada je reč o Tajvanu, direktor CIA izjavio je da informacije do kojih je došla američka obaveštajna zajednica pokazuju da je Si dao instrukcije kineskoj vojsci da bude spremna za vojnu invaziju na Tajvan do 2027. godine. 

"To ne znači da je odlučio da izvrši invaziju 2027. ili bilo koje druge godine, ali je reč o podsetniku koliko su ozbiljni njegovi fokus i ambicija", dodao je Berns.

image