Svet

Da li je Bajden sposoban da zaustavi dalje zaoštravanje odnosa SAD i Kine?

Iracionalno antikinesko raspoloženje u SAD i provokacije po pitanju Tajvana mogu dodatno zaoštriti odnose, upozorava kineski list
Da li je Bajden sposoban da zaustavi dalje zaoštravanje odnosa SAD i Kine?Getty © Drew Angerer / Staff

Predsednik SAD Džozef Bajden je potvrdio da tri objekta oborena u vazdušnom prostoru Severne Amerike nisu povezana sa Kinom, ali kineski "Global tajms" navodi da to nije dovoljno. I dalje je upitna Bajdenova sposobnost da se odupre toksičnom antikineskom raspoloženju u Vašingtonu i da zaustavi pogoršanje odnosa Kine i SAD.

Hvaleći se odlukom da obori kineski balon, Bajden je poručio da SAD nastavljaju diplomatsku saradnju sa Kinom i rekao da sa tom državom ne traži "novi hladni rat" ali da će nastaviti međusobno takmičenje.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je u odgovoru na Bajdenove primedbe istakao da je nenamerni ulazak kineskog vazdušnog broda u vazdušni prostor SAD bio izolovan incident, ali je naveo da je na taj način testirana sposobnost SAD da pravilno upravljaju krizom i njihova iskrenost kada je u pitanju stabilizacija odnosa.

"SAD ne mogu da traže dijalog i komunikaciju dok istovremeno eskaliraju konfrontaciju i krizu. Trebalo bi da se nađu sa Kinom na pola puta kako bi pravilno rešili neočekivane izolovane incidente, izbegle pogrešne procene i radile na vraćanju bilateralnih odnosa na zdrav i stabilan kolosek", rekao je tim povodom Vang Venbin.

Prethodno je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer kritikovala Kinu zbog "neodgovornog" poteza i tvrdila da je ta država uvela sankcije američkim odbrambenim kompanijama "Lokid Martin" i "Rajteon tehnolodžiz" kako bi skrenula pažnju sa incidenta sa balonom.

Venbin je nakon toga upitao: "Mogu li nam SAD reći zašto su u stanju da primete balon na 18.000 metara visine, ali su izgleda bile slepe za otrovni oblak od vinil hlorida iznad Ohaja? Zašto je Amerika glasno zahtevala istragu i tražila odgovorne odmah nakon eksplozija na Severnom toku, a opet bila neobično tiha nakon najnovijeg istraživačkog izveštaja koji je napisao američki novinar Simon Herš?"

"Global tajms" naglašava da političare u Vašingtonu opsedaju antikineska osećanja, te da ostaje pitanje da li je Bajden sposoban da izbegne dalje zaoštravanje odnosa Kine i SAD u toksičnoj političkoj atmosferi.

"Bajdenova administracija je možda previše verovala u svoju sposobnost da postavi zaštitne ograde za kinesko-američke odnose, a sada shvata da će, kada se iracionalno antikinesko osećanje raspiri, svaki pokušaj da se poprave odnosi biti neuspešan", rekao je Sun Cenghao, istraživač iz Centra za međunarodnu bezbednost i strategije na Univerzitetu Tsingua za "Global tajms".

Predstavnički dom američkog Kongresa je 9. februara jednoglasno podržao rezoluciju kojom se Kina osuđuje za "upad" balona u vazdušni prostor SAD. Pored toga, republikanci kritikovali način na koji je Bajdenova administracija postupala u situaciji sa kineskim balonom, zahtevajući od predsednika SAD da "bude oštriji" prema Kini.

Popravljanje odnosa Kine i SAD je test za Bajdenove sposobnosti, američka diplomatija ne treba da postane talac političkih borbi zato što neki republikanci provociraju Kinu, navode analitičari "Global tajmsa".

Republikanci u Kongresu zaduženi za pitanja spoljne politike tražili su da Bajden, nakon objavljivanja fiskalnog budžeta za 2024. godinu, odobri čak dve milijarde dolara vojne pomoći za Tajvan.

Istovremeno, kako je izvestio "Fajnenšel tajms", najviši zvaničnik Pentagona za Kinu, Majkl Čejs, doputovao je u posetu tom ostrvu.

Kako podseća kineski list, kinesko-američki odnosi ozbiljno su narušeni nakon posete bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu 2022. godine.

Kina je tada ponovila da se čvrsto protivi razvoju zvaničnih odnosa SAD sa Tajvanom i zatražila da se Vašington pridržava obaveza.

Prethodnih dana, zvaničnici iz celog sveta pozvali su Kinu i SAD da spreče dalju eskalaciju sukoba.

Bivši američki zvaničnik Stejt departmenta Čas Frimen rekao je da histerična i preterana reakcija SAD na incident sa kineskim balonom, uključujući i otkazivanje diplomatskog dijaloga na visokom nivou, pokazuje svetu da Bajdenova administracija nema dovoljno snage i sposobnosti da gradi konstruktivan odnos sa Pekingom.

image