Svet

Savet bezbednosti UN osudio izgradnju novih izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Prvi put u poslednjih šest godina, Sjedinjene Američke Države dozvolile su Savetu bezbednosti da preduzme ovakav potez protiv njihovog saveznika Izraela
Savet bezbednosti UN osudio izgradnju novih izraelskih naselja na Zapadnoj obaliwww.globallookpress.com © © Ayman Nobani

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je plan Izraela da proširi naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, što je prva akcija koju su Sjedinjene Američke Države dozvolile tom telu da preduzme protiv svog saveznika Izraela u poslednjih šest godina.

Podrška Vašingtona dokumentu, koji petnaestočlano veće mora da dogovori konsenzusom, usledila je nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati rekli da neće staviti oštriji nacrt rezolucije o tom pitanju na glasanje, što je potez koji je mogao da podstakne veto SAD, preneo je Rojters.

Nacrtom rezolucije u koju je novinska agencija imala uvid, za razliku od one usvojene, tražilo se da Izrael "odmah i potpuno prekine sve aktivnosti oko naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

"Savet bezbednosti ponavlja da nastavak izraelskog naseljavanja opasno ugrožava stabilnost sporazuma dve države zasnovanog na linijama iz 1967. godine", navodi se u izjavi.

Izražava se i zabrinutost i neslaganje sa izraelskim saopštenjem od 12. februara.

Izraelska koaliciona vlada tada je retroaktivno odobrila devet naseljeničkih ispostava koje su bile podignute bez odobrenja vlade, što je naljutilo Palestince koji žele Zapadnu obalu za buduću državu.

"Za nas svi činioci su tu da dosegnemo tačku bez povratka. Svaka akcija koju sada preduzmemo je važna. Svaka reč koju prozborimo je važna, kao i svaka odluka koju odložimo", rekao je predstavnik Palestine pri UN Rijad Mansur.

Ujedinjeni Arapski Emirati obavestili su u nedelju kolege u SB da neće staviti nacrt rezolucije na glasanje s obzirom na pozitivne razgovore među stranama. Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopšteno je potom da u narednim mesecima neće dozvoliti nova naselja na Zapadnoj obali.

Usvojena rezolucija SB opisana je kao "jednostrana", dok su SAD kritikovane što su je podržale.

"Rezolucija nije trebalo da bude sačinjena i SAD nije trebalo da je podrže", saopšteno je iz Netanijahuovog kabineta.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla na sednici SB da se SAD protive izraelskim planovima o naseljavanju odobrenim 12. februara.

"Ovakvi jednostrani potezi povećavaju tenzije. Oni štete poverenju dve strane i podrivaju mogućnost pronalaženja obostrano prihvatljivih rešenja kroz pregovore. SAD ne podražavaju ovakve akcije i tačka", rekla je Tomas Grinfild.

image