Svet

Bajden započeo zvaničnu posetu Poljskoj: Sa NATO saveznicima o podršci Ukrajini

Stejt department je za vreme Bajdenove posete Kijevu objavio da će uložiti dodatnih 460 miliona dolara za pomoć Ukrajini
Bajden započeo zvaničnu posetu Poljskoj: Sa NATO saveznicima o podršci Ukrajini© Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci, Pool

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden danas je u poseti Varšavi gde će se sastati sa liderima NATO-a i ponoviti da država koju predvodi u potpunosti stoji uz Ukrajinu pred godišnjicu početka ruske Specijalne vojne operacije.

Bajden je u poljsku prestonicu stigao juče, nakon posete Kijevu, gde se susreo sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji traži dodatne količine oružja od SAD.

Bajden se susreo sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom kako bi razgovarali o kolektivnim naporima za podršku Ukrajini, piše Rojters. Uveče će održati govor o tome kako su SAD pomogle da se "svet okupi da podrži Ukrajinu dok rat ulazi u drugu godinu i ne vidi mu se kraj", navodi britanska agencija.

"Predsednik Bajden će jasno staviti do znanja da će SAD nastaviti da stoje uz Ukrajinu, kao što ste ga čuli mnogo puta, a ponoviće to koliko god puta bude bilo potrebno", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Poljska će tokom Bajdenove posete pokrenuti temu slanja borbenih aviona u Kijev, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski.

Pre nego što sutra ode iz Varšave za Vašington, Bajden će se sastati sa liderima Bukureštanske devetke (B9), organizacije koja okuplja zemlje istočnog krila NATO-a, kako bi potvrdio nepokolebljivu podršku njihovoj bezbednosti.

Stejt department je za vreme Bajdenove posete Kijevu objavio da će uložiti dodatnih 460 miliona dolara za pomoć Ukrajini. Najavljene su i nove sankcije protiv pojedinaca i kompanija iz Rusije.

Kada je u pitanju naoružanje, Bajden tek treba da da saglasnost za slanje borbenih aviona u Ukrajinu koje Zelenski traži. Američki lider je nedavno odbio taj zahtev, ali pojedini zvaničnici iz Vašingtona tvrde da bi on ipak mogao da ispuni želje Kijeva.

Zvaničnici administracije američkog predsednika rekli su nakon Minhenske bezbedonosne konferencije da bi SAD trebalo da se usredsrede na obezbeđivanje oružja koje se može odmah upotrebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtevaju opsežnu obuku.

Međutim, nisu kategorički isključili opciju slanja aviona F-16 Kijevu.

image