Svet

Bilo jednom u Kijevu: Bajden i Zelenski "neustrašivi" pred lažnom uzbunom za opasnost

Tokom (ne)najavljene posete američkog predsednika Kijevu, oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, što dvojicu predsednika nije sprečilo da "hrabro" prošetaju platoom ispred Crkve Svetog Mihajla
Bilo jednom u Kijevu: Bajden i Zelenski "neustrašivi" pred lažnom uzbunom za opasnost© TANJUG/AP Photo/ Evan Vucci

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Kijevu tokom nenajavljene posete američkog predsednika Džozefa Bajdena, ali nije bilo izveštaja o ruskim udarima, preneo je Rojters.

"Bajden, sa pilotskim naočarima, i predsednik Vladimir Zelenski, u zelenoj vojnoj uniformi, prošetali su rame uz rame do crkve sa zlatnom kupolom, u vedro zimsko jutro koje je narušavao zvuk sirena za vazdušni napad", slikovito je dočarano u Rojtersovom izveštaju.

Da nije zlatnih kupola na Crkvi Svetog Mihajla, reklo bi se da je u pitanju Holivud: tu su i naoružano obezbeđenje, i uniforme, i naočare u stilu filma "Top gan", i svetski lideri koji "neustrašivo koračaju" uprkos upozorenju na opasnost - Zelenski na krilima ukazane mu časti (i obećane pomoći), a Bajden osokoljen rezultatima nedavnog sistematskog pregleda.

Sirena nije izazvala paniku, navodi AFP, za slučaj da je neki čitalac posumnjao u "hrabro srce" ukrajinskog i američkog predsednika. 

U loše režiranom filmu, fale još samo Rusi, na koje su sirene "upozoravale". Očigledno da Kijev, ipak, nije Holivud. 

Ruku na srce, ukrajinski "scenario" je nešto ranije pokvarila američka novinska agencija Asošijeted pres, koja je izvestila da su poseti predsednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu ipak "prethodili i tajna najava i svojevrsno odobrenje, i to, ni manje ni više nego - Moskve". 

Ovo je prva Bajdenova poseta Ukrajini otkako je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju pre skoro godinu dana, a američki predsednik je obećao da će "biti uz Ukrajinu koliko god bude trebalo". Ili, kako neki ironično komentarišu, "do poslednjeg Ukrajinca". 

image