Svet

Poljska zatvara granicu sa Belorusijom? Dočekuju Bajdena i pozivaju na slanje borbenih aviona Ukrajini

Ne treba da bude ograničenja kada je u pitanju slanje oružja Ukrajini, kaže zamenik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski
Poljska zatvara granicu sa Belorusijom? Dočekuju Bajdena i pozivaju na slanje borbenih aviona UkrajiniGetty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na snabdevanje Kijeva ne samo odbrambenim, već i ofanzivnim oružjem, bez obzira na to kog su dometa rakete, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski.

"Ne treba da bude nikakvih ograničenja, tipa ovo nećemo da damo, jer je suviše veliki domet rakete, ili ovakvo naoružanje možemo, a onakvo ne možemo da šaljemo", kazao je Jablonski.

Naglasio je da će Poljska tokom posete predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena Varšavi pokrenuti i temu slanja borbenih aviona u Kijev.

On je, takođe, poručio da je ta država spremna da potpuno zatvori saobraćaj preko granice sa Belorusijom.

"Ako postoji takva potreba, posebno motivisana bezbednosnim pitanjima, onda smo sigurno spremni. Međutim, to ćemo analizirati kako se budu razvijali događaji", rekao je Jablonski odgovarajući na pitanje da li je Poljska spremna da potpuno zatvori granicu sa Belorusijom.

Pritom, on negira da su odluke o zatvaranju granica politički motivisane.

"Mi ne donosimo takve odluke oslanjajući se samo na političke faktore. Mi shvatamo da postoje prevoznici i roba koja se može prevoziti preko granice i oni to koriste. Ali ako naše analize pokažu da postoji sve veća opasnost po bezbednost, onda se takve odluke mogu doneti", izjavio je zamenik ministra.

Ranije su poljske vlasti odlučile da ograniče kretanje kamiona na poslednjem radnom punktu na granici sa Belorusijom. Red kamiona na jedinom funkcionalnom punktu za teške kamione na granici između dve države je 20. februara dostigao 60 kilometara na poljskoj strani.

image