Svet

EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer ne može da je proizvede

Problem je dijagnostikovan, ali za sada nema konkretnog rešenja, kazao je ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau
EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer ne može da je proizvede© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau izjavio je u Briselu da EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer nema vremena da je sama proizvede.

"Zanimljiv predlog dala je Estonija u vezi sa opštom nabavkom municije za Ukrajinu. Međutim, proizvodnja odbrambenog oružja u EU odgovara mirnodopskom periodu, a mi imamo posla sa ratom u Ukrajini. Zato se razgovara o nabavci municije izvan EU", rekao je Rau na brifingu za novinare nakon jučerašnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove Evropske unije.

Poljski ministar spoljnih poslova naveo je da Savet za spoljne poslove nije doneo konkretnu odluku o tom pitanju, ali je istakao da rasprava nije bila bezuspešna, prenosi agencija RIA Novosti.

"Problem je dijagnostikovan, ali za sada nema konkretnog rešenja", kazao je Rau.

Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj juče je posle Saveta ministara spoljnih poslova EU izjavio da se Ukrajini mora poslati više municije i to brzo, te da se radi o danima.

image
VV inauguration
banner