Svet

Berbok: Kina ne sme da isporučuje Rusiji oružje

Obraćajući se novinarima u Briselu, Berbokova je potvrdila da je to pitanje pokrenuto tokom Minhenske bezbednosne konferencije
Berbok: Kina ne sme da isporučuje Rusiji oružje© IMAGO/Thomas Trutschel

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je tokom današnjeg brifinga za novinare u Briselu da je prošle nedelje prenela kineskim diplomatama da je Kina odgovorna za očuvanje mira u svetu i da zbog toga Peking ne bi smeo da šalje Rusiji oružje ili tzv. robu dvostruke namene.

Obraćajući se novinarima u Briselu, Berbokova je potvrdila da je to pitanje pokrenuto tokom Minhenske bezbednosne konferencije, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je u subotu najvišeg kineskog diplomatu, direktora Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jia o posledicama pružanja materijalne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U intervjuu američkoj TV mreži En-Bi-Si Blinken je potvrdio da je svom kineskom kolegi Vang Jiu preneo zabrinutost povodom informacija da je Peking razmatrao mogućnost isporuke oružja Moskvi.

Odgovarajući na optužbe, kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je SAD zbog "prebacivanja odgovornosti, prebacivanja krivice i širenja lažnih informacija".

"Američka, a ne kineska strana je ta koja obezbeđuje stalan dotok oružja na bojno polje. Američka strana nije kvalifikovana da drži predavanja Kini, a mi nikada ne bismo prihvatili da SAD diktiraju ili vrše pritisak na kinesko-ruske odnose", rekao je portparol ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare.

image