Svet

Borelj: Hitno poslati još municije Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau izjavio je u Briselu da EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer nema vremena da je sama proizvede
Borelj: Hitno poslati još municije Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj danas je na konferenciji za novinare posle Saveta ministara spoljnih poslova EU izjavio da se Ukrajini mora poslati više municije i to brzo, te da se radi o danima.

"Ovo je hitno, radi se o danima ili možda dva meseca, i na tako hitan zahtev mora da se odgovori sa onim što postoji. Potrebno je potražiti od vojne industrije da pojača proizvodnju jer koliko god brzo oni mogu da rade, to traži vreme a municija se troši veoma brzo, brže nego što se proizodi. Zemlje članice moraju da daju prioritet ukrajinskim zahtevima iz njihov sadašnjih zaliha i kapaciteta", insistirao je Borelj.

On je pojasnio da način na koji se sada vodi rat tako što Rusija ispaljuje 50.000 granata dnevno zahteva više municije za Ukrajinu.

"Ne govorim broj granata koje ispaljuje Ukrajina, ali je taj broj manji, zato treba da radimo to što smo radili i dosad ali više i brže. Šaljemo municiju Ukrajini već cele godine i produžićemo, upotrebićemo i zalihe municije, a industrija će pojačati proizvodne kapacitete ali sve to ne može da se reši u jednom danu", kaže Borelj.

Dodaje da treba "intenzivirati napore snabdevanjem na evropskom nivou" i poručuje da je jasno da je najbolji način da se  "to što imamo i što je već na zalihama" podeli u sledećim nedeljama".

Visoki predstavnik je precizirao da će EU ministri za odbranu 7. marta podneti njihove predloge kako da se pojača vojna podrška Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau izjavio je danas u Briselu da EU razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer nema vremena da je sama proizvede

"Zanimljiv predlog dala je Estonija u vezi sa opštom nabavkom municije za Ukrajinu. Međutim, proizvodnja odbrambenog oružja u EU odgovara mirnodopskom periodu, a mi imamo posla sa ratom u Ukrajini. Zato se razgovara o nabavci municije izvan EU", rekao je Rau.

Poljski ministar spoljnih poslova je rekao da Savet za spoljne poslove nije doneo konkretnu odluku o ovom pitanju, ali je istakao da rasprava nije bila bezuspešna, prenosi agencija Ria Novosti.

Borelj smatra da današnja poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini "pokazuje važnost koja se daje ukrajinskoj borbi."

"To je način da se pokaže da EU, SAD, Kanada i Velika Britanija kao i druge zemlje, potpuno podržavaju Ukrajinu. Ne znam da li će ova poseta imati direktan konkretan uticaj, ali pokazuje posvećenost SAD", ocenio je Borelj.

image
VV inauguration
banner