Svet

Amerikanci izgubili strpljenje: Sve manja podrška naoružavanju Kijeva

Građani SAD bi hteli da se Bajdenova administracija konačno posveti rešavanju domaćih problema, pa tako žele da Amerika podrži pregovore Ukrajine sa Rusijom radi mirnog rešavanja sukoba
Amerikanci izgubili strpljenje: Sve manja podrška naoružavanju Kijevawww.globallookpress.com © Ty ONeil/Keystone Press Agency

Amerikanci su već izgubili strpljenje, pa je njihova podrška isporuci oružja i pomoći Kijevu sve manja kako se približavamo godišnjici ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, pokazuje nova anketa Centra za istraživanje javnih poslova Asošiejted pres- Nork, a prenosi "Federalist".

Slanje oružja Kijevu sada podržava manje od polovine Amerikanaca, odnosno 48 odsto, dok je 29 odsto građana SAD protiv ovih isporuka, a 22 odsto je neodlučno.

Ovo je pad u odnosu na maj 2022, kada je 60 odsto odraslih Amerikanaca bilo za naoružavanje Ukrajine.

Amerikanci su podjednako podeljeni oko toga da li da SAD šalje Kijevu novac. Za to je 37 odsto, protivi se 38 odsto, a onih koji o tome nemaju stav je 23 odsto.

Sukob kome se, kako "Federalist" piše, ne nazire kraj za manje od godinu dana američke poreske obveznike već je koštao oko 113 milijardi dolara.

Logično je zato, kako zaključuje portal, da javna podrška finansiranju sukoba jenjava, posebno zato što su Amerikanci više zabrinuti zbog skakanja cena namirnica i smanjenja plata, izazvanih delom zbog priliva migranata na granici između SAD i Meksika.

U međuvremenu, kriza fentanila, koji u zemlju stiže zbog istih katastrofalnih graničnih politika, izaziva pustoš u siromašnim zajednicama radničke klase. Više od 107.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogom samo u 2021.

Zbog ovakve situacije Amerikance više zanima kada će se Bajdenova administracija okrenuti rešavanju problema kod kuće, pa tako gotovo polovina njih želi da predsednik pomogne Ukrajini u pregovorima o mirovnom rešenju sa Rusijom.

Stalno finansiranje proksi rata u inostranstvu jednostavno, zaključuje "Federalist", nije prioritet za prosečnog Amerikanca, bilo da je on demokrata ili republikanac, pa su zato američki zvaničnici navodno upozorili Ukrajinu da je "strpljenje Amerikanaca za beskrajne ratove ograničeno".

"Naravno, dajući Zelenskom i njemu sličnima više novca, Amerika povećava sposobnost Ukrajine da se bori i na taj način produžava rat, a to je činjenica koja Amerikance izgleda razbuđuje. Otvoreno je pitanje da li novac zapravo ide za ratne napore ili puni džepove ukrajinskih oligarha", dodaje "Federalist".

image