Svet

Zapad nema dovoljno ispravnih tenkova za Ukrajinu

Zemlje NATO-a moraju da se suoče sa bolnom istinom da su njihove armije u poslednjih 30 godina iscprljene, kaže Ben Volas
Zapad nema dovoljno ispravnih tenkova za UkrajinuGetty © Photo by Sascha Schuermann/Getty Images

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da su nakon odluke da Ukrajini isporuče moderne tenkove, mnoge zemlje shvatile da veliki deo njihovog naoružanja nije ispravan.

Volas je ocenio da su problemi postali očigledni nakon sastanka koji je Nemačka organizovala sa saveznicima iz NATO-a o isporuci tenkova Ukrajini.

"Postoji politička odluka. Političari su poslali svoje vojske u skladišta, samo da bi shvatili da njihovi tenkovi nisu upotrebljivi ili popravljeni za isporuku Ukrajini", naveo je Volas u intervjuu za "Špigl".

Prema njegovim rečima, zemlje NATO-a moraju da se suoče sa bolnom istinom da su njihove armije u poslednjih 30 godina iscprljene.

"Postoje brojke o tome koliko svaka zemlja ima tenkova. Ali, postoji i realnost koja nam govori da je premalo njih upotrebljivo", kazao je britanski ministar i naglasio da su i zalihe municije iscrpljene.

"I u pogledu zaliha municije ustanovili smo da naši mirnodopski planovi nisu dovoljni. Nismo računali na pravi rat, tako da su ciljne brojke za municiju bile preniske", priznao je.

Ukrajina će dobiti moderne lovce tek nakon završetka sukoba

Na pitanje da li će tenkovi stići u Ukrajinu na vreme, britanski ministar pozvao je da se "drugim partnerima da još malo vremena" i da borbena vozila nisu čudesno oružje za ekspresnu pobedu u ratu. Istakao je da je veoma važna obuka ukrajinskih vojnika.

Kada je u pitanju isporuka borbenih aviona Kijevu, Volas kaže da će proći mnogo vremena pre nego što se to dogodi.

Prema njegovim rečima, brzih isporuka aviona neće biti ni u ovoj fazi sukoba, a ni za šest meseci.

"Moderni avioni kao što je Jurofajter, koji mi u Velikoj Britaniji zovemo Tajfun, biće isporučeni Ukrajini tek nakon završetka sukoba. To je konsenzus među zapadnim partnerima", naveo je britanski ministar.

image