Svet

Šolc povećava budžet Nemačke za odbranu, poziva saveznike da šalju tenkove u Ukrajinu

Nemački specijalni fond od 100 milijardi evra za projekte Bundesvera omogućiće "trajnu promenu pravca u razvoju sposobnosti Bundesvera", ocenio je nemački kancelar
Šolc povećava budžet Nemačke za odbranu, poziva saveznike da šalju tenkove u Ukrajinuwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Na početku 59. Minhenske bezbednosne konferencije kancelar Olaf Šolc pozvao je nemačke partnere da isporuče borbene tenkove Ukrajini, a potvrdio je i posvećenost povećanju nemačke potrošnje za odbranu do sadašnjeg cilja NATO-a od dva odsto bruto domaćeg proizvoda. 

"Nemačka će trajno povećati svoju potrošnju za odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je on, prenosi "Špigl".

Dodao je da će nemački specijalni fond od 100 milijardi evra za projekte Bundesvera omogućiti "trajnu promenu pravca u razvoju sposobnosti Bundesvera".

"Da bismo razumno i održivo investirali sredstva, potrebna nam je efikasna i konkurentna industrija naoružanja – u Nemačkoj i širom Evrope. Evropska unija mora da se strateški udruži u politici naoružanja", istakao je nemački kancelar.

On je poručio da će "intenzivno" promovisati u Minhenu "da svako ko može da isporuči borbene tenkove Ukrajini to učini sada".

Nemačka će pomoći "da se ta odluka olakša partnerima", na primer obučavanjem ukrajinskih vojnika ili pružanjem podrške u zalihama i logistici, rekao je kancelar, navodi AFP. 

Šolc je u govoru "branio" isporuke oružja kao doprinos ranijem okončanju rata.

"Rat ne produžavaju naše isporuke oružja. Istina je upravo suprotno", ocenio je kancelar, prenosi "Špigl", i dodao: "Što pre predsednik Putin shvati da neće postići svoj imperijalistički cilj, veća je šansa da će se rat uskoro završiti i da će se ruske trupe povući."

Naveo je da je Nemačka svojim dejstvima okončala decenijski princip da ne isporučuje oružje u zone konflikta, ali je istakao da u zemlji nema jedinstva kada je reč o isporukama oružja Kijevu i uvođenju sankcija protiv Rusije.

"Ima nekih koji nisu tako uvereni da je zaista dobra ideja da se uvode sve ove sankcije i da se isporučuje sve to mnoštvo oružja Ukrajini. Ipak, čak i veći deo tih ljudi na kraju priznaje da vlada mora da preduzima odgovorne odluke", rekao je Šolc.

Naveo je da su i pristalice isporuka naoružanja ponekad prinuđene da priznaju da se takve odluke usvajaju kolektivno, na nivou zajednice partnera.

Nemačka je krajem januara postavila cilj da Ukrajini stavi na raspolaganje ceo bataljon sa 30 do 31 borbenih tenkova. Za 14 tenkova se navodi da dolaze iz zaliha Bundesvera, dok za preostale tenkove Berlin čeka saveznike.

image