Srbija i Balkan

"Dojče vele": Šanse za prijem "Kosova" u Savet Evrope pedeset-pedeset

Pred Prištinom je mnogo diplomatskog posla u narednim nedeljama jer pored direktne diplomatske borbe protiv kampanje predsednika Srbije, tu je i činjenica da evropskim vladama nedostaje pažnja prema malim zemljama, smatraju Švabe i Knaus
"Dojče vele": Šanse za prijem "Kosova" u Savet Evrope pedeset-pedesetGetty © Photo by Schlaflang Thomas/NurPhoto via Getty Images

Šef nemačke delegacije u Savetu Evrope Frank Švabe ocenjuje, tri nedelje pre sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope na kojem će se glasati o prijemu tzv. Kosova u SE, da su šanse za prijem pola-pola.

"Sa današnje tačke gledišta, šanse su 50 prema 50 odsto. Značajan korak koji smo napravili s većinom u Parlamentarnoj skupštini svakako je ostavio utisak na vlade, ministre i odbore. Ali ima još mnogo toga da se uradi", rekao je Švabe, prenosi "Dojče vele".

U tekstu pod naslovom "Koliko je članstvo Kosova u Savetu Evrope realno", nemačka medijska kuća navodi da je Švabe sada mnogo rezervisaniji nego pred zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 16. aprila, na kojem je usvojena preporuka o prijemu "Kosova" u tu organizaciju.

Međutim, predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus je još skeptičniji kada je reč o glasanja o prijemu Prištine.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi uspešnu kampanju da ubedi ključne zemlje u Evropi da za sada odlože glasanje o prijemu 'Kosova', a čini se kao da će predsednik Vučić dobiti ovu bitku", rekao je Knaus.

"Dojče vele" navodi da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tokom dvodnevnog boravka u Berlinu održao niz sastanaka iza zatvorenih vrata kako bi dobio podršku za članstvo Prištine u SE, ali i ukazuje zapadne zemlje žele da "poguraju" tzv. Kosovo da stvori Zajednicu opština sa srpskom većinom.

"Ključ leži u Parizu i Berlinu. Nemačka još nije dala jasnu izjavu, ali nagoveštava da je spremna da se bori za članstvo, ako se ispune određeni uslovi", rekao je Knaus, ali i dodao da je nerealno da će se formirati ZSO jer članovi prištinske vlade to ne žele. 

Knaus i Švabe ocenjuju da je pred Prištinom mnogo diplomatskog posla u narednim nedeljama i ukazuju da je, pored direktne diplomatske borbe protiv kampanje predsednika Srbije, tu i činjenica da evropskim vladama nedostaje pažnja prema malim zemljama, s obzirom na ozbiljne probleme sa Ukrajinom, Pojasom Gaze i iranskom pretnjom Izraelu.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova treba da donese Komitet ministara SE na sednici koja će biti održana od 16. do 17. maja.

image