Svet

Novi nivo ulizištva: Ulica u Kijevu dobija ime po Evropskoj uniji

Nastavlja se kampanja raskidanja istorijskih veza sa Rusijom
Novi nivo ulizištva: Ulica u Kijevu dobija ime po Evropskoj uniji© Sergei Chuzavkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Po dobro oprobanom receptu Prištine koja se svojim zaštitnicima poput Bila Klintona zahvaljivala podižući im spomenike, Gradsko veće Kijeva odlučilo je da preimenuje ulicu Prospekt Pravdi (Avenija istine u Aveniju Evropske unije), tvrdeći da je naziv iz sovjetskog doba "ideološki neprijateljski".

Osim očigledne zahvalnice onima koji ih naoružavaju, ovaj potez kijevskih vlasti tumači se i kao deo ukrajinske kampanje za prekid kulturnih i istorijskih veza sa Rusijom.

Ulica će sada, kažu, nositi ime po "starom i pouzdanom geopolitičkom, ekonomskom, a odnedavno i vojnom partneru Ukrajine", saopštio je sekretar Gradskog veća Kijeva i zamenik gradonačelnika Vladimir Bondarenko i dodao da je novi naziv saobraćajnice, Avenija Evropske unije, izabran elektronskim glasanjem.

"Avenija Pravda je dobila ime po centralnom organu Komunističke partije Sovjetskog Saveza, listu Pravda", rekao je Bondarenko, dodajući da je pristupanje Evropskom bloku "strateški kurs, sadržan u ustavu", da će novo ime biti "korak ka jačanju odnosa". 

Ukrajinska vlada proces "derusifikacije" počela je 2015. godine, kada je tadašnji predsednik Pjotr Porošenko potpisao četiri zakona koji su postali poznati kao "zakoni o dekomunizaciji". U praksi, zakon je ciljao na hiljade toponima vezanih za Rusiju, bez obzira da li su oni povezani sa Sovjetskim Savezom ili ne.

Kijev je svoje napore u tom pravcu udvostručio nakon eskalacije sukoba u februaru 2022. Najviši zvaničnici su pozvali na potpuno uklanjanje ruskog jezika širom zemlje, nazivajući ga "elementom neprijateljske propagande i ispiranja mozga stanovništvu". Ukrajinski ombudsman za jezike nedavno je zahtevao da se čak i jaslice i vrtići, od kojih neki još nose ruska imena kao što su "Solnishko" (sunce) i "Oduvančik" (maslačak), moraju preimenovati.

Imenovanje ulice po Evropskoj uniji još je i najmanji problem ove države, budući da je u martu jedna ulica u Nikopolju ponela ime Petra Djačenka, oficira Vafen SS divizije "Galicija".

Čelnik ukrajinske jevrejske zajednice Eduard Dolinski osudio je ovaj čin kao odavanje počasti "nacističkom ratnom zločincu, saučesniku u holokaustu" i "izvođaču kaznene akcije protiv civila".

Ulica koja nosi ime velikog (ruskog) kompozitora Petra Čajkovskog u glavnom gradu Ukrajine, nedavno je odlučeno, biće preimenovana u Ulicu Viktorije Nuland, koja je među američkim zvaničnicima najzaslužnijim za organizaciju Evromajdana i postavljanje antiruskog režima u ovoj državi.

Moskva je više puta osuđivala udar Kijeva na rusku kulturu i jezik, insistirajući da "prisilna ukrajinizacija" krši međunarodno pravo i narušava prava onih koji govore ruski maternji jezik. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je to nastojanjem da se prekroji istorija, napominjući da Kijev "ruši sve, ne samo antifašističke heroje, već i predstavnike kulture, umetnosti, nauke".

image