Srbija i Balkan

Tzv. Kosovo "spremno" za Evropu: Na redu su istopolni brakovi

Aljbin Kurti je obećao da će "Kosovo", posle Crne Gore, postati druga zemlja na Balkanu koja građanima omogućava pravo na zajednicu istog pola, uz obrazloženje da je to, za razliku od ZSO, u skladu sa tzv. kosovskim Ustavom
Tzv. Kosovo "spremno" za Evropu: Na redu su istopolni brakovi© Ted Soqui/Corbis via Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je u Berlinu da će tzv. Kosovo ispuniti sve uslove da postane članica Saveta Evrope i da će legalizovati istopolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.

Kurti je u govoru istakao da "Kosovo" u narednih deset godina želi da postane članica NATO-a, prenosi "Sputnjik".

"Želimo da se što pre pridružimo Evropskoj Uniji. Ali prvi korak koji možemo da preduzmemo ove godine je da se pridružimo prvom klubu evropskih demokratija, stvorenom pre tačno 75 godina u Londonu, Savetu Evrope. Prošle nedelje u Strazburu, u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, održano je glasanje o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Nemački poslanici Bundestaga su tu odigrali veliku ulogu", rekao je Kurti.

On je na događaju koji je organizovala Socijaldemokratska partija Nemačke najavio rešenje u vezi sa Građanskim zakonikom o istopolnim zajednicama, navodeći da će "on sam obezbediti glasove" za usvajanje ovog nacrta zakona, prenosi prištinski portal "Reporteri".

Dodao je da "Kosovo" najpre mora ispuniti dva uslova, između ostalog – da omogući svojim građanima da sklapaju istopolne zajednice.

"Mi, vlada Kosova, imamo obavezu prema Savetu Evrope da istaknemo da negujemo i poštujemo zajedničke vrednosti ljudskih prava na kojima je izgrađena. Dozvolite mi da vam dam jedan primer. Kosovo će imati za cilj da uskoro postane druga država na Zapadnom Balkanu, posle našeg suseda Crne Gore, koja svojim građanima nudi pravo na istopolne građanske zajednice. Naporno ćemo raditi na tome da ovo prođemo u bliskoj budućnosti. Za to ću lično izgraditi parlamentarnu većinu – i apelovaću na široku podršku o tome i od opozicionih partija. Odluka o sednici vlade o ovom pitanju je već doneta", naveo je Kurti.

Kako je dodao, to radi "zato što je to ispravno i zato što zna da je Evropski sud za ljudska prava doneo presude kojima se to zahteva".

"Znamo da postoje zemlje u Savetu Evrope koje su dugo ignorisale sud po tom pitanju. Kosovo će biti drugačije. Time želimo da inspirišemo druge. Takođe ćemo prioritetno rešiti otvorena pitanja sa kojima se suočavaju naše manjine, njihova prava i njihove potrebe, uključujući i manjinu kosovskih Srba. I na ovome radimo sa nemačkim poslanicima Bundestaga kako bismo zacrtali nove i velike inicijative. Moji sastanci ovde u Berlinu o ovome su bili veoma ohrabrujući", rekao je prištinski premijer.

Nacrtu Građanskog zakonika 16. marta 2022. godine protivio se veliki deo poslanika, zbog člana zakona za koji se smatra da vodi ka istopolnim brakovima. Nacrt Građanskog zakonika u to vreme nije prošao prvo čitanje u Skupštini "Kosova". 

Ministarka pravde Albulena Hadžiju je već nekoliko puta ponovila da će Nacrt građanskog zakonika uskoro biti usvojen.

Sličan zakon o životnom partnerstvu lica istog pola postoji u Crnoj Gori. On je donet na predlog Vlade Duška Markovića, a skupština ga je izglasala sa 42 glasa 1. jula 2020. godine.

image
Inauguracija predsednika Rusije
banner