Srbija i Balkan

Nebenzja poručio Osmanijevoj: Možda imate neki kabinet, ali u SB UN ste prisutni kao privatno lice

Šefica prištinske delegacije dovela je na sednicu SB UN o stanju na KiM žene za koje tvrdi da su silovane, kako bi svedočile o navodnim srpskim zločinima
Nebenzja poručio Osmanijevoj: Možda imate neki kabinet, ali u SB UN ste prisutni kao privatno lice© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja kritikovao je predsednicu privremenih institucija Vjosu Osmani.

Prilikom predstavljanja izveštaja o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), Osmanijeva je na sednicu dovela žene za koje tvrdi da su ih silovali Srbi i koje bi trebalo da "svedoče" o navodnim srpskim zločinima.

Šefica prištinske delegacije, zbog koje je inače kasnila sednica, jer je njena delegacija zadržana na ulazu u zgradu, rekla je da su te žene "savetnice" u njenom "kabinetu".

Ruski predstavnik Nebenzja odreagovao je optuživši Osmanijevu da "krši procedure" i poručio da "gospođa Osmani može da misli da ima neki kabinet, ali je u SB UN prisutna kao privatno lice".

Nebenzja je naveo i da je Rusija izuzetno zabrinuta zbog situacije na KiM koja "nastavlja da se pogoršava". Ruski predstavnik je ocenio i da je Zapadu "sve teže da prikriva nasilje Prištine".

Ruski predstavnik je upozorio da bi sukobi na Balkanu mogli da se "usijaju" ako se ne prekinu akcije kosovskih Albanaca i njihovih zapadnih mecena.

"Ako se akcije kosovskih Albanaca i njihovih pokrovitelja sa Zapada ne zaustave, ako ih ne primoramo da poštuju međunarodno pravo i traže kompromis sa Beogradom, konflikti koji su decenijama tinjali na Balkanu mogli bi da se usijaju", upozorio je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na KiM.

"Situacija na Kosovu čini nas veoma zabrinutim, etničko nasilje se nastavlja pod okriljem privremenih institucija u Prištini. Vlasti u Prištini konstantno izbegavaju dijalog, dok se Beograd konstantno pritiska da prizna Kosovo. Vašington i Brisel konstantno umanjuju značaj Rezolucije 1244, Briselski sporazum se ne poštuje", rekao je ruski predstavnik.

Naveo je da Priština na sever šalje svoje specijalne policijske snage, postavlja nelegitimno izabrane gradonačelnike u lokalne samouprave na severu "Kosova", u opštine u kojima je većinsko srpsko stanovništvo.

"Diskriminacija se nastavlja ukidanjem dinara, a Kurtijev režim konstantno ugrožava opstanak Srba na 'Kosovu'. Pravoslavne crkve se proglašavaju katoličkim, NATO dovlači oružje i naoružava kosovske snage", rekao je Nebenzja.

Sve to se, kaže, ne pominje u izveštajima predstavnika UN, dok Priština konstantno proklamuje kosovsku nezavisnost, destabilizujući ceo region.

"Kosovski Albanci su za to konstantno nagrađivani od Brisela - viznom liberalizacijom, a sada pripremom članstva u Savetu Evrope, čime bi se prvi put nepriznata zemlja primila u članstvo", ukazao je predstavnik Ruske Federacije.

Kako kaže, Priština konstantno krši rezoluciju UN i dogovore, a međunarodni predstavnici na tzv. Kosovu su se pokazali nemoćnima da to spreče.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je reagovao na izjavu Osmanijeve poručivši i njoj i Savetu bezbednosti da su na sednicu dovedeni ljudi koji "ovde ne pripadaju, ni diplomatskom koru ni savetnicima".

"Ovo je neka vrsta političkog teatra i kao neka nameštaljka za srpsku delegaciju. Kao da je neki sudski proces suđenje šta se desilo pre 25 godina, nijedna reč o izveštaju u poslednjih šest meseci. Bio sam potpuno fokusiran na izveštaj Karoline Zijade. Što nas niste obavestili ko će da bude član svake delegacije? Da li zaista verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu", upitao je Vučić.

On je podsetio na Maricu Minić iz Bijelog Polja "koja je bila silovana nekoliko puta, a onda zaklana. Ali to nije bila tema našeg današnjeg sastanka. Molim vas sledeći put nas barem obavestite, kao jednog od osnivača UN, da će neki građani dovesti neke ljude kako bi krivicu svalili na drugu stranu", poručio je Vučić.

image