Rusija

Nebenzja odgovorio na optužbe SAD: Ko ste vi da drugima držite lekcije, setite se Jugoslavije

Situacija u Ukrajini i Gazi je neuporediva, jer Rusija ne bombarduje civilno stanovništvo Ukrajine, poručio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama
Nebenzja odgovorio na optužbe SAD: Ko ste vi da drugima držite lekcije, setite se Jugoslavije© Michael M. Santiago/Getty Images

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja poručio je Sjedinjenim Državama da prvo sagledaju svoja dela i podsetio na američko bombardovanje Jugoslavije, nakon što je zamenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud na sednici Saveta bezbednosti o situaciji u Pojasu Gaze poručio Rusiji da nema pravo da kritikuje bilo koga, s obzirom na učešće u sukobu u Ukrajini.

Nebenzja je na sednici optužio Vašington da je više puta blokirao rezoluciju SB UN sa pozivom na momentalni prekid vatre.

Zamenik stalnog predstavnika SAD pri UN Robert Vud rekao da "Ruska Federacija ne doprinosi rešavanju humanitarnih kriza, već ih stvara", te da Rusija ne treba da kritikuje nijednu zemlju jer sama navodno krši Povelju UN.

Nebenzja je na to odgovorio da je situacija u Ukrajini i Gazi neuporediva, jer Rusija ne bombarduje civilno stanovništvo Ukrajine.

"Zar vas nije sramota da poredite situacije u Ukrajini i Gazi. One su neuporedive. Ko ste vi da nam držite predavanja o tome? Zemlja koja je uništila Irak, Avganistan, Siriju, zasula te zemlje varvarskim bombama, uključujući i Jugoslaviju? Pre nego što sledeći put pokušate da vidite trn u tuđem oku, pogledajte balvan u svom", kazao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti o pretnji glađu u Pojasu Gaze.

On je naglasio da Rusija u Ukrajini gađa isključivo vojne ciljeve i vojnu infrastrukturu koji omogućavaju kijevskom režimu da održava svoju ratnu mašineriju.

image