Srbija i Balkan

Vučić u Savetu bezbednosti UN: 11 godina neispunjenih obećanja i izgovora EU

Poslednja redovna sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika održana je u oktobru prošle godine
Vučić u Savetu bezbednosti UN: 11 godina neispunjenih obećanja i izgovora EU© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na početku obraćanja Savetu bezbednosti UN da je 19. aprila navršeno 11 godina od najvažnijeg dogovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, čiji je jedan od potpisnika bila i EU.

Jedanaest godina kasnije, iako su Srbi ispunili sve uslove, ZSO nije ni na horizontu, rekao je predsednik i dodao: Ovih 11 godina su bile godine neispunjenih obećanja, izgovora i neistina, slučajne ili namerne nesposobnosti EU kao garanta dogovora da pokrene stvari sa mrtve tačke, što je rezultiralo pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem Srba.

Osvrnuvši se na izveštaj o radu UNMIK-a za koji je rekao da je činjenično precizan ali mu nedostaje povezivanja događaja koji su se dešavali u proteklih pola godine, Vučić je rekao da je Priština namerno stvorila nepodnošljive uslove za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i podsetio da je hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu prouzrokovale tenzije.

Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama, rekao je on.

Ukidanje dinara

Osvrnuvši se na ukidanje dinara, Vučić je rekao da je to kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

"Potezi prištinskih vlasti pogađaju svakog podjednako, bez obzira na uzrast i pol i sve u okviru šovinističke agende usmerene ka kreiranju velike Albanije", rekao je Vučić.

"Ukidanje upotrebe dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane, produžene kampanje protiv Srba od strane prištinskih institucija. Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima dao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno da prihvate i primaju dinar. Od trenutka kada se završila sednica, niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period. I sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah", rekao je Vučić.

Velikoalbanske inspiracije

Od 8. februara 2024. do danas održano je pet razgovora i jedini opipljiv ishod ovih napora bilo je izlaganje pravih motiva Prištine, rekao je predsednik.

"Glavni pregovarač i Kurtijev partner u progonu potvrdili su da njihove namere da ukinu dinar jesu namere da potpuno iskorene srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik.

Vučić je ocenio da je Priština "posvećena velikoj Albaniji i toj hegemoniji."

"Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađivan. Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca", rekao je Vučić i podsetio na proizvoljna hapšenja, maltretiranja Srba, napade - čak 16 od poslednje sednice Saveta bezbednosti,  konfiskovanje imovine, zabrane uvoza srpske robe...

Vučić je podsetio da je Kurti lagao SB UN kada je rekao da će postojati period od tri meseca "privikavanja"  posle ukidanja srpskog dinara. I bio je nagrađen za to, dodao je.

Ukazao je na manjkavosti izveštaja kada je reč o progonu Srba i nealbanaca i podsetio da UN u skladu sa Rezolucijom 1244 ima obavezu da obezbedi normalan, bezbedan život Srba - što ne čini.

Banjska

Vučić je rekao da je "Banjska" bila posledica svakodnevnog progona Srba na Kosovu i Metohiji i da je Srbija javno upozoravala da Srbi trpe etnički motivisane i sistematski planirane napade.

"Srbija je nedvosmisleno osudila nasilje u Banjskoj, ali ta dešavanja nisu bila uzrok, već posledica Kutijeve represije i progona civila i zato nećemo dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za progon Srba, kao ni za skretanje pažnje sa toga", rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je i na sramne izbore na severu Kosova i Metohije. "Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene bez bilo kakvog političkog legitimiteta i onda su došli kao okupatori praćeni teško naoružanim specijalcima", rekao je i dodao da je iz tog razloga "razumljiva odluka Srba da bojkotuju" glasanja koja organizuje Priština.

Kontinuirani progon Srba u "mirnodopskim" uslovima

"Srbija zahteva momentalno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim. Ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika", rekao je predsednik Srbije podsetivši na čitav niz hapšenja i privođenja Srba.

"Na terenu imamo kontinuirano i nesankcionisano proganjanje Srba u formalno mirnodopskim uslovima", rekao je predsednik Srbije.

Priština odbija da ispuni svoje obaveze, a jedna od tih obaveza se odnosi  na potrebu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, što je ugovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. kao mehanizmom zaštite pojedinačnih i kolektivnih prava Srba u Pokrajini, kao osnove kompletnog procesa normalizacije i svih drugih postignutih sporazuma, rekao je Vučić.

Istakao je da je insistiranje Beograda na ZSO bez ikakvog dovođenja u pitanje statusa Kosova i Metohije, pošto se radi o institucionalnom rešenju koje bi predvidelo i onemogućilo progon Srba koji se sprovodi u poslednjim godinama.

"ZSO je osmišljena da omogući bezbedan život na terenu, ekonomski razvoj i zaštitu elementarnih političkih prava Srba. Da je ZSO bila uspostavljena u proteklih 11 godina, uveren sam da bismo imali povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje između zajednica. Međutim, ovo je upravo ono što oni koji su vlasti u Prištini, ne žele. Razlog je taj da su vođeni primitivnom etničkom mržnjom prema Srbima, koju koriste za raspirivanje međunarodnih tenzija kao izgovor. Slično je da je to izgovor za finalizovanje progona i etničkog čišćenja Srba", rekao je Vučić.

Zato je, dodaje, jedini razlog zašto su protiv formiranja ZSO u skladu sa sporazumima 2013. i 2015. nadajući se da će postepenim ukidanjem prava i stvaranjem nepodnošljivih uslova za život i opstanak srpskog naroda, oni otići i napustiti Kosovo i Metohiju, pri čemu bi ideja ZSO bila besmislena.

"Savet bezbednosti je među retkim telima gde možemo da razgovaramo otvoreno o situaciji na Kosovu. Pravo da vam kažem, sve manje je prilika da se to učini, zato što predstavnici privremenih institucija u Prištini uz svesrdnu političku savetodavnu i logističku podršku svojih međunarodnih sponzora, praveći male korake i nameću kao savršen čin nešto što nije normalno i što je nedopustivo sa stanovišta međunarodnog prava, nešto što mora da se mirno prihvati", rekao je Vučić.

UN kao bastion odbrane međunarodnog prava

Naglasio je da UN, kao poslednja instanca i bastion odbrane međunarodnog prava, ne mogu da dozvole dvosmislenu fleksibilnost u proceni dramatičnih zločina protiv određenog stanovništva, jer tako podrivaju svoj autoritet.

"Danas su nam potrebne snažne i principijalne UN više nego ikada, a situacija na Kosovu i Metohiji dobra prilika je za svetsku organizaciju da ojača svoj međunarodni autoritet. Pored insistiranja na jasnoj osudi i prekidu progona Srba, Republika Srbija još jednom ističe da je u potpunosti posvećena dijalogu Beograda i Prištine kao jedino mirnom načinu za prelaženje ovih nesporazuma i rešavanje problema", naveo je Vučić.

Istakao je da dosledno odbijanje Prištine da primeni bilo koji od ukupno 52 postignuta politička dogovora je dodatni dokaz da Priština progoni Srbe sa jasnim predumišljem.

"Drugim rečima, ti sporazumi su osmišljeni i postignuti baš da bi se odnosi između Beograda i Prištine mogli normalizovati vremenom i da svi ljudi tokom ovog političkog procesa mogu da žive normalno svoj život u realnosti", naglasio je Vučić.

Ako stanovništvo na KiM ne može da se osloni ni na Ujedinjene nacije kao na objektivnog arbitra i nekoga ko će da spreči "lukav etnički inženjering Prištine, to nas može dovesti do mogućnosti nepredvidivih scenarija sa ogromnim posledicama", rekao je Vučić i pozvao specijalnu predstavnicu da "primeni svoja ovlašćenja i nadgleda privremene institucije".

Beograd je ispunio svoje obaveze za razliku od Prištine koja odbija da ispuni svoje, a za to vreme Srbi se progone, dodao je Vučić "Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine. To što Priština ne primenjuje nijedan sporazum dokaz je da želi progon Srba", objasnio je.

Posvećenost miru nije dominantno stanje uma na KiM. Priština sprovodi svoj projekat, progoneći Srbe i nealbance. Aljbin Kurti nije ovde jer je zauzet podrivanjem regionalne bezbednosti, rekao je Vučić.

Kurti je stvorio aparthejdski sistem u srcu Evrope za šta je nagrađen viznom liberalizacijom, članstvom u Savetu Evrope, dodao je. 

"Iako je današnja sednica posvećena konkretnom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, moram da vas upozorim ne samo na opasnost koja proističe iz revitalizacije politike mržnje koju sprovodi Priština, već i na opasnost koju pred međunarodni pravni poredak nosi preporuka tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope (SE)", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je izjašnjavanje o članstvu tzv. Kosova u SE, koje je nazvao "finalom izrugivanja međunarodnog prava", planirano za sredinu maja.

"Zato se lako možemo naći u situaciji da šovinistički režim koji sprovodi progon nad čitavim narodom bude nagrađen za svoje postupke i to upravo od organizacije čiji je smisao i proklamovani cilj promovisanje i zaštita vladavine prava i zaštita ljudskih prava i sloboda", rekao je Vučić.

Srbija je posvećena miru i pravnom poretku. Daćemo sve od sebe da održimo mir i stabilnost u regionu i uvek možete računati na ozbiljnost Srbije po ovom pitanju, poručio je predsednik.

Etničko čišćenje sprovode oni koji tvrde da im je demokratija cilj

Vučić je upozorio da na KiM sprovode etničko čišćenje oni koji tvrde da je demokratija njihov jedini cilj i da je do pre dve godine bilo više od 7,5 odsto Srba na KiM, dok sada Vjosa Osmani sama kaže da ih ima između tri i četiri odsto.

"To je veliko priznanje njihovo i dostignuće njihove sjajne politike zato što je bilo čak i pre dve godine više od 7,5 odsto Srba koji žive na Kosovu", rekao je Vučić. "Čisto da vidite kako se sprovodi etničko čišćenje od strane svih onih koji tvrde da je demokratija njihov jedini cilj".

Vučić je naglasio da vojna akcija NATO protiv Srbije nije bila legitimna. " To je bila agresija protiv suverene i nezavisne države, koja je izvedena bez saglasnosti i bilo kakve odluke Saveta bezbednosti i UN"

"Neki od vas su govorili da bi trebalo dozvoliti pristup međunarodnim organizacijama za Kosovo, a zaboravili ste da kažete da pre toga, uključujući i UN i njihove agencije, nešto mora da se dogodi, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno sa kancelarom Šolcom, Emanuelom Makronom, Đorđom Meloni i svima drugima iz EU sa kojima smo o tom pitanju razgovarali", rekao je Vučić.

"Kada je reč o izbornom procesu, hteo sam da objasnim britanskom ambasadoru, zato što verujem da se svi pretvarate, da ne znate šta se dešavalo i zašto su Srbi doneli odluku. Pozvao me je predsednik Makron i kancelar Šolc u Kišinjev da razgovaramo o pitanju izbora posle tih 'sjajnih, demokratskih, izuzetnih izbora sa 3,4 odsto izlaznosti na severu Kosova'. Oni su mi rekli - ti ljudi će podneti ostavke, zato što niko od nas u Evropi nikada neće da prihvati takve izbore. Ti bi trebalo samo da kažeš srpskim zajednicama da bi trebalo da učestvuju na narednim izborima, a mi ćemo da odradimo svoj posao sa Prištinom", naveo je Vučić.

Dodao je da su nam zatim, 20 dana posle toga rekli da bi trebalo da pokrenemo tu peticiju.

"I mi smo je i pokrenuli i ti ljudi su zapravo sakupili više od 20 odsto ukupnog broja glasova i potpisa na celom Kosovu. Čak ni to nije bilo dovoljno. Onda su počeli da se koriste najgorim trikovima protiv demokratije dodajući nove ljude na biračkim spiskovima koji ne postoje na severu Kosova. Osim toga 12,47 odsto njih su Albanci koji nikada nisu ni živeli u tom delu Kosova. I tako funkcioniše demokratija", rekao je Vučić.

Zijade: Nivo nepoverenja na KiM visok

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila je redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji.

Zijade je navela da je međunarodna zajednica nezadovoljna napretkom političkog dijaloga i ocenila da je "nivo nepoverenja visok".

Takođe je izrazila zabrinutost zbog ukidanja srpskog dinara i nadu da će "rešenje biti nađeno". 

Puna primena dogovora pod pokroviteljstvom EU mora da bude prioritet kako bi se izbegle krize koje su se do sada pojavljivale, ocenila je Zijade i pozvala na formiranje Zajednice srpskih opština.

"Još jedan element koji može da obezbedi smanjenje nepoverenja je preduzimanje iskrenih koraka ka osnivanju ZSO. Kakav god da je finalni okvir, ZSO bi obezbedila stabilne finansijske transakcije, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu srpskoj zajednici na KiM", rekla je Zijade.

Šefica Unmika je naglasila da nikada nije bilo značajnije pitanje dijaloga dve strane, koji bi obezbedio konstruktivna rešenja.

"Puna primena sporazum postignutih pod pokroviteljstvom Evropske unije nikada nije bilo hitnije pitanje kako bi se pomoglo da se reše velike krize i nizovi kriza do kojih je došlo. To je najznačajnije pitanje za obe strane", naglasila je Zijade.

Pohvalila je Prištinu na vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani kao dokaz "poverenja" i "vladavine prava".

Napredak se rađa iz akcija koje se preduzimaju uz spremnost na kompromis, ocenila je ona. "Mi ćemo i dalje raditi na prevazilaženju nepoverenja zajednica i pozitivno uticali na procese koji su bitni za budućnost svih", obećala je šefica Unmik-a.

Osmani: "Kosovo" je "šampion demokratije"

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani iskoristila je svoje obraćanje da govori o uspesima Prištine u poslednjih 25 godina nazivajući tzv. Kosovo "šampionom demokratije".

"Naša mlada republika pokazuje demokratiju na delu. Sva postignuća su delo ljudi koji su puni nade i želje da napreduju. Mi smo se podigli iz pepela rata. Vladavina prava je ono na čemu počivaju sve naše institucije što je prepoznato od najznačajnijih organizacija za ljudska prava", tvrdi Vjosa Osmani.

Ona je rekla da su "tvrdnje o etničkom čišćenju Srba su zlonamerne, netačne i politički motivisane od strane srpkih zvaničnika. Kosovski Srbi koji čine 3-4 odsto građana imaju sva prava na obrazovanje, i sva druga prava kao manjinska zajednica", tvrdi Osmani.

Osmani je poručila da nije Priština ta koja ne sprovodi dogovoreno, već da je Srbija ta koja četvrt veka "destabilizuje mladu demokratiju" i na sve načine sprečava ulazak "Kosova" u međunarodne organizacije", rekla je Osmani.

Antonio Gutereš je u redovnom izveštaju, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova ostala krhka.

On je istakao da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

Pozvao je na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Guteres je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i "privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja".

Poslednja redovna sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika održana je u oktobru prošle godine, dok je u februaru ove godine na zahtev Srbije, a nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sednica SB UN.

Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da će donošenje rezolucije o Srebrenici dodatno narušiti odnose u regionu i da će se Srbija svom snagom boriti protiv usvajanja rezolucije.

image
VV inauguration
banner