Svet

Nemačka pravi "panevropski" tenk?

Novi model borbenog vozila bio bi naslednik "leoparda 2" i francuskog "leklerka"
Nemačka pravi "panevropski" tenk?Getty © Antoine Antoniol/Getty Images

Neophodno je da Bundestag za Kijev napravi "panevropski" model tenka, koji bi bio naslednik nemačkog "leoparda 2" i francuskog "leklerka", izjavio je šef spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihael Rot, a prenose "RIA Novosti".

"Ne treba nam jedanaest različitih rezervoara za tenkove u Evropi, jedan je dovoljan da uštedimo mnogo novca. Onda bi tenk mogao lako da se isporuči u Ukrajinu", rekao je ovaj političar u intervjuu za "Velt am Zontag".

Rot je podsetio da se dugo zalagao da u politici naoružanja treba da bude više "Evrope".

Ali, kada su u pitanju sistemi naoružanja, evropska odbrambena strategija je i dalje "poput krpenog jorgana", požalio se šef komiteta. Zato je ponovo pozvao na panevropsku koordinaciju različitih aktivnosti naoružanja.

"Nemačka i Francuska godinama planiraju da stvore zajedničkog naslednika tenkova 'leopard' i 'leklerk'. Ovo je prvi korak u pravom smeru", rekao je Rot.

Nemačkoj je, inače, kako podsećaju "RIA Novosti", nakon neuspelog projekta "kampfpancer 70", od početka projektantskih radova trebalo oko 10 godina da stvori "leopard 2" od kasnih 60-ih do 1978. godine, kada je počela masovna proizvodnja.

image