Svet

"Špigl": Ukrajinci počinju obuku na "leopardima" u Nemačkoj

Britanija već obučava ukrajinske vojnike na tenkovima "čelendžer". Bundesver će početi da ih trenira na "leopardu 2" sledeće nedelje
"Špigl": Ukrajinci počinju obuku na "leopardima" u Nemačkoj© Tanjug/Daniel Karmann/dpa via AP

Nemačka vojska (Bundesver) će sledeće nedelje početi da obučava ukrajinske timove na glavnom borbenom tenku "leopard 2", prenosi "Špigl".

Prema informacijama lista, prva grupa ukrajinskih vojnika već je iz Poljske prebačena u Nemačku gde će sredinom sledeće nedelje početi obuka na vojnom poligonu u Donjoj Saksoniji. Na ovom poligonu ukrajinske jedinice se već obučavaju na borbenom vozilu pešadije "marder".

Bundesver planira neku vrstu ubrzanog kursa za ukrajinske vojnike koji bi za šest do osam nedelja trebalo da nauče osnove upravljanja složenim sistemom naoružanja, a uvežbavaće se i interakcija borbenih tenkova "leopard" i borbenog vozila pešadije "marder", piše "Špigl".

Ukrajinci će uspeti samo da nauče osnove, jer obuka timova obično traje nekoliko godina, dodaje list.

Ako sve bude po planu, obučeni vojnici bi trebalo da se vrate u Ukrajinu zajedno sa tenkovima do kraja marta.

Obuka na borbenim tenkovima je samo jedan deo različitih programa obuke ukrajinskih vojnika u Nemačkoj. Prema informacijama "Špigla", od početka Specijalne vojne operacije u februaru, oko 1.500 ukrajinskih vojnika je obučeno u raznim kasarnama o sistemima naoružanja koje je Nemačka kasnije isporučila Ukrajini.

Savezna vlada je 25. januara objavila cilj da Ukrajini obezbedi dva bataljona tenkova "leopard 2" sa po 31 tenkom. Nemačka će poslati 14 tenkova, dok će ostali doći iz savezničkih zemalja.

U Velikoj Britaniji ukrajinske snage se već obučavju na glavnim britanskim borbenim tenkovima "čelendžer 2", rekao je britanski premijer Riši Sunak.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozdravio početak obuke ukrajinskih posada na "čelendžeru 2" procenivši da je "to dobro vozilo i biće ozbiljno pojačanje na bojnom polju".

image