NATO, nacizam, terorizam i 14/88 tenkova za Ukrajinu

1488 je kombinacija dva popularna numerička simbola bele rase. Prvi simbol je 14, što je skraćenica za slogan "14 reči": "Moramo da obezbedimo postojanje našeg naroda i budućnost bele dece". Drugi je 88, što znači "Hajl Hitler" (H je 8. slovo abecede)
NATO, nacizam, terorizam i 14/88 tenkova za Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Prvo je 15. januara Velika Britanija objavila da će Kijevskom režimu, uz nešto samohodnih topova i municije, poslati i 14 "čelendžer 2" tenkova. Desetak dana kasnije je i Nemačka najavila svoju pošiljku od takođe 14 – "leopard 2" – tenkova Kijevu. Zašto baš 14? Ko god gugla za odgovor reći će – pa to je veličina jedne britanske i nemačke tenkovske čete.

Stari "paranoici" Rusi su, međutim, u tome videli nešto drugo, pa je tako, reagujući na tu vest, poznati ruski politikolog Sergej Markov na Telegramu istakao da je četrnaest "tajni fašistički broj". Dodao je i da je u pitanju "slogan 14/88 koji je danas glavni tajni fašistički internacionalni slogan", čiji je tvorac Dejvid Lejn, poznati fašista, praktičar i teoretičar.

 Lejn je, kako navodi Markov, umro u zatvoru, ali je prethodno stvorio novu teoriju fašizma, veštačku pagansku ideologiju zasnovanu na Votanizmu koju su američki vojni politehnolozi koristili za stvaranje paganske vojne sekte – ukrajinskog fašističkog puka Azov.

Ko o čemu, Rusi o tamo nekom nacizmu… Već viđeno rekli bi večiti (pravi i lažni) skeptici… Uostalom, gde je drugi deo slogana – 88? Opet ti Rusi hoće na silu da ubace realnost u neki svoj šablon, a usput i da potkače Amerikance…

No, samo desetak dana kasnije, glasnogovornik nemačke vlade je sam popunio taj nedostajući drugi deo, objavljujući da je zvanični Berlin odobrio planove nemačkog proizvođača oružja Rajnmetala za isporuku 88 starijih, renoviranih "leopard 1" tenkova. Da, tog istog Rajnmetala koji je bio "drugi najveći snabdevač oružjem Hitlerove vojske i jedan od najvećih industrijskih giganata Rajha tokom Drugog svetskog rata". I koji već pregovara sa Kijevom o budućim isporukama najnovijih "pantera", naslednika čuvenih nacističkih tenkova. Čisto radi dodatne potvrde tih istorijskih veza, početkom decembra 2022. je na ukrajinskom ratištu osvanuo snimak veoma verne replike nacističkog "pantera" pod zastavom još jedne ekstremno desničarske ukrajinske formacije – puka "Ajdar".

Slučajnost ili stara varka 14/88?

Još jedna "slučajnost"? Ili možda ipak stara varka "sakrivanja na otvorenom"? Neka svako donese svoj zaključak. I to ne na osnovu "ruske propagande". Jer, evo šta o simbolici 14/88 kaže sajt Antidifamacijske lige (ADL), vodeće međunarodne jevrejske organizacije za borbu protiv antisemitizma i širenja mržnje:

"1488 je kombinacija dva popularna numerička simbola bele rase. Prvi simbol je 14, što je skraćenica za slogan "14 reči": "Moramo da obezbedimo postojanje našeg naroda i budućnost bele dece". Drugi je 88, što znači "Hajl Hitler" (H je 8. slovo abecede). Zajedno, ovi brojevi predstavljaju opštu potvrdu bele nadmoći i njenih verovanja. Kao takvi, oni su sveprisutni u pokretu bele suprematije – kao grafiti, u grafikama i tetovažama, čak i u korisničkim imenima i e-mail adresama, kao što je aryanprincess1488@hate.net. Neki borci za nadmoć bele rase će čak prodavati rasističku robu, kao što su majice ili kompakt diskovi, po ceni od 14,88 dolara.

Simbol se najčešće piše kao 1488 ili 14/88, ali su uobičajene i varijacije kao što su 14-88 ili 8814.”

Naravno, biće onih koji su se specijalizovali u nalaženju srpskog – a i ruskog – "fašizma" ispod svakog kamena koji će ukazati da je nemačka vlada naknadno povećala ukupan broj "leoparda 1" namenjenih kijevskim "demokratama" na 178. Ali ostaje neporeciva činjenica da je prvo posebno najavljeno slanje baš 88, a pre toga 14 tenkova sa gvozdenim krstom. Ko ima oči da vidi, videće. A ko je (pret)plaćen da ne vidi, neće.

Stvar je u tome što je bilo mnogo upozorenja o ogromnom uticaju ekstremne desnice i neonacista u post-majdanskoj Ukrajini još i pre izbijanja rata prošlog februara. Čak je i Atlantski savet 2018. objavio članak jevrejskog autora Džoša Koena, čiji naslov dovoljno govori: ”Ukrajina ima istinski problem sa ekstremno desnim nasiljem (i, ne, nije RT pisao ovaj naslov)”. U tekstu se, osim opisa neonacističkih kampova za decu, citira i deo izveštaja Amensti internešnal: Ukrajina tone u haos nekontrolisanog nasilja od strane radikalnih grupa, uz njihovu potpunu nekažnjivost. Praktično se niko u zemlji ne može osećati bezbednim pod ovim uslovima.

Međutim, dok je Koen upozoravao – da li radi bar delimičnog pokrivanja sopstvene savesti ili čisto kao diverziju – američki i kanadski oficiri su se nekih godinu dana ranije već uveliko slikali sa pripadnicima neonacističkog Azovskog bataljona tokom multinacionalne vežbe održane u Ukrajini.

Te iste 2017. godine je sam NATO na Jutjubu i svojim društvenim nalozima objavio kratki film "Šumska braća: borba za Baltičke države", koja glorifikuje borbu baltičkih gerilaca – od kojih su mnogi prethodno bili pripadnici nacističkih formacija – protiv sovjetskih trupa. Po rečima jevrejskog istoričara Dovida Kaca, "svojim ignorisanjem obožavanja pro-hitlerovskih snaga u Istočnoj Evropi, NATO sada pruža moralnu legitimizaciju nacističkim oružanim snagama poput Latvijskog Vafen SS-a".

Sve same "slučajnosti"

Početkom novembra 2021. je objavljeno da je Dmitro Jaroš, lider neonacističkog Desnog sektora, imenovan za savetnika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog.

U martu 2022. su NATO instruktori već uveliko obučavali "Azovce" u rukovanju protivtenkovskim sistemima NLAV.

U septembru prošle godine je grupa Azovaca koji su preživeli oslobođenje Mariupolja nesmetano došla u višednevnu posetu SAD, koja je uključila i susrete sa nekoliko američkih kongresmena.

Biće da su onih prvobitnih 14/88 nemačkih tenkova za Ukrajinu ipak "slučajnost"…

A možda je "slučajnost" i to što su baš vojnici iz zemlje koja je svetu dala pojam "kvisling" bili ti koji su aktivirali eksplozivne naprave koje su uništile tri od četiri cevi "Severnog toka" prošlog septembra. Ili što je u isto vreme generalni sekretar NATO i jedan od najfanatičnijih ratnih huškača protiv Rusije još jedan Norvežanin, Jens Stoltenberg.

Sve same "slučajnosti". Što bi rekao tvorac Džejmsa Bonda, Ijan Fleming: "Jednom je slučajnost. Dvaput je podudarnost. Treći put je neprijateljska akcija".

image