Svet

Počinje obuka na "čelendžerima": Ukrajinska tenkovska posada stigla u Veliku Britaniju

Kabinet premijera Rišija Sunaka saopštio je da će ta zemlja Kijevu poslati 14 tenkova "čelendžer 2" i da će obučiti tamošnju vojsku da ih koristi
Počinje obuka na "čelendžerima": Ukrajinska tenkovska posada stigla u Veliku BritanijuGetty © Omar Marques/Getty Images

Nakon najave da će London obučiti ukrajinske vojnike da upravljaju "čelendžerima 2", prva tenkovska posada doputovala je u Veliku Britaniju, prenose "RIA Novosti".

"Ukrajinske tenkovske posade stigle su u Veliku Britaniju da počnu obuku. Velika Britanija će Kijevu isporučiti tenkove 'čelendžer 2' paralelno sa partnerskim zemljama u svetu", napisalo je britansko Ministarstvo odbrane na Tviteru.

Velika Britanija je najavila da će Ukrajini poslati 14 tenkova "čelendžer 2" i da će obučiti tamošnju vojsku da ih koristi, saopštio je kabinet premijera Rišija Sunaka.

"Četrnaest tenkova krenuće u Ukrajinu u narednim nedeljama. Velika Britanija će početi da obučava ukrajinske oružane snage za upravljanje tenkovima i topovima, što je nastavak pomoći Ujedinjenog Kraljevstva u okviru koje je više od hiljadu ukrajinskih vojnika obučavano u zemlji poslednjih šest meseci", precizira se u saopštenju.

Napominje se da će London Kijevu obezbediti oko 30 artiljerijskih sistema AS90, samohodno artiljerijsko oružje koje koristi britanska vojska.

Premijer je pozivao saveznike da što pre pošalju podršku planiranu za 2023. godinu kako bi se postigao maksimalan efekat.

Ranije je Rusija poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da "pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će samo imati negativan efekat.

image