Svet

"Rajnmetal": Posle "leoparda" pregovaramo s Kijevom o "panterima"

Radi se o modelu KF51, najmodernijem borbenom tenku nemačke kompanije, a ako zaključe dogovor Ukrajina bi bila prva zemlja kupac borbenog vozila
"Rajnmetal": Posle "leoparda" pregovaramo s Kijevom o  "panterima"www.globallookpress.com © © Julian Stratenschulte

Nemačka kompanija za naoružanje "Rajnmetal" želi da isporuči svoj najmoderniji borbeni tenk Ukrajini, a kako je za "Handelsblat" rekao zvaničnik kompanije u razgovorima su sa Kijevom po ovom pitanju.

Izvršni direktor "Rajnmetala" Armin Paperger rekao je nemačkom listu da sa Ukrajinom razgovaraju o isporuci "pantera" KF 51, a ukrajinska strana zainteresovana je i za borbeno vozilo "links".

Tenk "panter" predstavljen je na sajmu naoružanja prošlog leta u Parizu i proglašen je za najjači borbeni tenk na svetu. Ukrajina bi bila njegov prvi kupac.

Još postoji samo pokazni model "pantera", ali Paperger kaže da bi isporuka mogla biti obavljena za 15 do 18 meseci. Tenkovi bi mogli da budu pravljeni u Nemačkoj ili Mađarskoj, navodi nemački medij.

Za isporuku je potrebna saglasnost nemačke vlade, budući da se radi o tenku koji je razvijen u Nemačkoj, ali se izvršni direktor "Rajnmetala" nada da to neće biti prepreka.

"Evropljani ne mogu bez tenkova u svojim skladištima", kaže Paperger, zagovarajući da će na ovaj način Ukrajinci dobiti tenkove napravljene po porudžbini za njih.

Nemačka kompanija navodno je zainteresovana i da sagradi fabriku za proizvodnju "pantera" u Ukrajini kada se rusko-ukrajinski sukob završi, ali su i za to potrebne dozvole savezne vlade.

"Panter" ima posebnu simboliku u Ukrajini, sudeći po snimcima s početka decembra. Radi se, doduše, o starijoj verziji tenka, veoma poznatog borbenog vozila koje su Nemci koristili u Drugom svetskom ratu. Početkom decembra osvanuo je snimak veoma verne replike nacističkog "pantera" na ukrajinskom ratištu pod zastavom ekstremno desničarskog puka "Ajdar" koji sa nacistima deli mnogo više od obične ljubavi prema njihovom naoružanju.

image