Rusija

Ukrajinski borci (ponovo) u nacističkim tenkovima

Da li je upotreba replike čuvenog nacističkog tenka 'panter' od ekstremno desničarskih ukrajinskih formacija "namerna ili slučajna"
Ukrajinski borci (ponovo) u nacističkim tenkovima© CC BY-SA 4.0/Torsten Mörke

Ponovno oživljavanje "relikvija" nacističke Nemačke u Ukrajini, počelo je znatno pre rusko-ukrajinskog sukoba, ali je sa njim dobilo novi zamah. 

Posle prisvajanja nacističke ideologije, njenih simbola i obeležja, "arsenal" Trećeg rajha je upotpunjen i izvođenjem na teren čuvenog tenka "panter" koji je Vermaht koristio u borbi sa Sovjetima od 1943. godine. Ispostaviće se da je u pitanju samo "dobra replika modela 'panter'", objašnjava istoričar Mark Felton. On je na Jutjubu postavio snimke 'pantera' u Ukrajini, a zastava na tenku pokazuje da pripada ukrajinskom puku "Ajdar".

Kao i nedavno paradiranje sa T34, cilj je isti: da skrene pažnju ruskih napada, jer iz daljine "tenk je tenk", kaže ovaj istoričar. Ipak, iako taktički dobar potez, Felton se pita da li je upotreba nacističkog tenka od strane  ekstremno desničarskih ukrajinskih formacija "namerna ili slučajna". 

Pomenuti puk "Ajdar" je nastao 2014. godine, a sličan je puku "Azov", najviše po strastvenom negovanju duha Trećeg rajha i zbog toga što su se mnogi pripadnici javno deklarisali kao neonacisti, navodi Felton. On dodaje da su zbog svojih ekstremno desničarskih stavova bili kritikovani od strane međunarodne zajednice - naravno, pre nego što je počela specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini.

Retorika je sada znatno ublažena, pa su "Azov" i njegove replike postali "patriote i nacionalisti" uključeni u redovne jedinice Oružanih snaga Ukrajine. 

Na tenku je uočljiva crveno-crna zastava koju danas koriste ekstremni ukrajinski nacionalisti, a koja je nekada bila borbena zastava kvislinške Ukrajinske ustaničke armije, vojnog krila Organizacije ukrajinskih nacionalista čiju je jednu od dve frakcije predvodio notorni Stepan Bandera.

Svaki sukob je nesrećan na svoj način, možda bi danas napisao Tolstoj, gledajući situaciju u Ukrajini. Međutim, ma kako neponovljiva delovala iz ugla pojedinca, istorija se ponavlja i to se uglavnom odnosi na njenu tamnu stranu. 

image