Rusija

Lavrov: Evropa oživljava nacizam

Šef ruske diplomatije istakao je da ukrajinski predsednik ili zaboravlja istoriju Krima ili je uopšte nije ni znao
Lavrov: Evropa oživljava nacizamwww.globallookpress.com © MFA Russia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u intervjuu za film "Nacizam pod istragom" zaključio da je Evropa uključena u procese oživljavanja neonacizma u svetu i da je, pogotovo posle evidentne manifestacije istog tokom krize oko Ukrajine, nemoguće izvući drugačiji zaključak. 

"Francuski predsednik Emanuel Makron je nedavno postavio pitanje zašto Ukrajina treba da živi po modelu koji Rusija 'nameće' - demonstrativna izjava. Sve godine koje su usledile posle puča nije postavljao pitanje zašto Rusi u Ukrajini treba da žive po modelu koji nameću neonacisti očigledan dvostruki standard. Bez grižnje savesti, ovo čujemo iz usta osobe osobe koja u sadašnjoj fazi tvrdi da je prvi političar u Evropi. Neverovatno!", naglasio je ministar.

Prema Lavrovljevim rečima, Evropa "igra" zajedno sa SAD, i u EU gotovo da i nije preostalo nezavisnosti – Vašington je pod sobom srušio Brisel.

"U Evropskoj uniji gotovo da nema nezavisnih glasova. Francuski predsednik Makron povremeno, ali sve ređe, pokušava da podseti na 'stratešku autonomiju' EU. Niko im neće dozvoliti da stvore bilo kakvu autonomiju, posebno stratešku", dodao je Lavrov.

On je napomenuo da i evropski lideri "huškaju" ukrajinske vlasti i podstiču neonacističke manifestacije. Konkretno, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg stalno govore da se u Ukrajini vodi "borba za evropske vrednosti", a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski "brani slobodu i demokratiju".

"Na isti način su podržali suštinski neonacistički državni udar iz 2014. godine, koji je imao za cilj ukidanje svega ruskog na teritoriji Ukrajine. To je naknadno ugrađeno u brojne zakone koji zabranjuju rusko obrazovanje, na medije i kulturu. Danas ti isti podržavaju slogane pod kojima Zelenski vodi kampanju", podsetio je Lavrov.

Evropi želim puno sreće, ali...

Šef ruskog ministarstva spoljnih poslova ukazao je na "uzaludnost pokušaja dogovra sa Zapadom o ravnopravnom sporazumu o obezbeđivanju univerzalne bezbednosti bez širenja Severnoatlantske alijanse" i izjavio da su evropske zemlje odgovorne za situaciju koja se razvila u Ukrajini.

"Tokom dugog niza godina smo se uverili u besmislenost pokušaja da ubedimo Zapad da pristane na ravnopravan sporazum o obezbeđivanju univerzalne bezbednosti bez širenja Severnoatlantske alijanse", rekao je on.

Ministar je napomenuo da je na ovaj način i Evropa autor postojećeg stanja i izrazio nadu da će EU na osnovu iskustva sa "arapskim prolećem" razmisliti dobro o sadašnjem ukrajinskom "talasu". Istovremeno, diplomata je dodao da zemlje EU "ne razmišljaju mnogo o sebi".

Lavrov je skrenuo pažnju na reči nemačke šefice diplomatije Analene Burbok da razume probleme nemačkih birača, ali da je sada "važnije" zadovoljiti potrebe Ukrajine za vojnom pomoći.

"Sa takvom filozofijom, Evropa... želim joj puno sreće", dodao je ministar.

Zelenski ne zna istoriju Krima

"Teza predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o navodnoj pobedi u ratu i 'povratku' svih zemalja, uključujući i Krim, neće uspeti", rekao je Lavrov.  

"Izgovarajući tezu koja je hibridno nametnuta, a sada se forsira na bojnom polju, Zelenski zaboravlja istoriju poluostrva, mada on možda uopšte i ne zna istoriju, ipak je studirao u 'Klubu veselih i snalažljivih'", rekao je ruski ministar i dodao da uopšte ne sumnja da će takva teza propasti.

image