Svet

Šolc: "Leopardi" neće gađati teritoriju Rusije

Nemački kancelar poručio da je Berlin postigao konsenzus sa ukrajinskim predsednikom da novo oružje neće biti korišćeno za napad na teritoriju Rusije
Šolc: "Leopardi" neće gađati teritoriju Rusijewww.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je je u intervjuu za "Bild" da Ukrajina neće koristiti novo naoružanje koje dobija sa Zapada za napade na teritoriji Ruske Federacije. O ovome, kako je kazao, dogovoreno je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. 

"Što se toga tiče postigli smo konsenzus", poručio je Šolc.

Podsetimo, bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev juče je upozorio da svi oni koji misle da će napadi po Krimu naterati Moskvu da pregovara nisu u pravu. Ovakav razvoj događaja samo bi doveo do još veće eskalacije sukoba, nakon čega bi izgorela sva Ukrajina koja je još uvek pod kontrolom kijevskih vlasti, rekao je političar.

U međuvremenu, ministarka odbrane Kanade Anita Anand poručila je da je Otava već poslala Ukrajini jedan od četiri najavljena tenka "leopard 2".

"Tenk je na putu kako bi pomogao Ukrajini. Podrška Kanade Ukrajini je nepokolebljiva", napisala je na Tviteru Anand.

Nemački kancelar je rekao i da predsednik Rusije Vladimir Putin "nije pretio ni njemu ni Nemačkoj", nekoliko dana nakon što je nekadašnji britanski premijer Boris Džonson izjavio da mu je ruski predsednik "pretio raketnim udarom".

Rusija je demantovala Džonsonove tvrdnje.

image