Svet

Nemačka šalje 88 tenkova "leopard 1" u Ukrajinu: Prvo da ih poprave za oko 100 miliona evra

Berlin odobrio planove proizvođača oružja "Rajnmetala" da Kijevu proda desetine starijih modela "leoparda". Međutim, problem je što za iste fali municija
Nemačka šalje 88 tenkova "leopard 1" u Ukrajinu: Prvo da ih poprave za oko 100 miliona evra© Tanjug/Tobias Kleinschmidt/dpa via AP, FILE

Nemačka vlada odobrila je izvoz borbenih tenkova "leopard 1" Ukrajini, saopštio je danas u Berlinu portparol vlade Štefen Hebestrajt.

"Ne želim da kažem mnogo više u ovom trenutku, to će postati konkretnije u narednih nekoliko dana i nedelja", rekao je Hebestrajt.

Nemačka vlada je do sada samo najavila isporuku Ukrajini modernijih tenkova "leopard 2" iz zaliha Bundesvera.

Nemačka vlada preokrenula je dosadašnju politiku – od velikog protivnika slanja tenkova Ukrajini do isporuke 88 starih tenkova "leopard 1" Kijevu. Pre manje od deset dana objavila je i slanje prve pošiljke – čete "leoparda 2" u okviru evropske koalicije, prenosi "Politiko".

Doduše, tenkovi neće biti besplatni. Nemački proizvođač oružja "Rajnmetal" prodaće Kijevu stare "leoparde 1" kada ih popravi, a sve će koštati više od 100 miliona evra, izvestio je "Zidojče cajtung", citirajući izvore iz vlade.

Međutim, dok traje bitka za sve više teškog naoružanja koje treba slati Ukrajini, previdela se činjenica da je municije sve manje. Posebno za tenkove "leopard 1" budući da se više ne proizvode, a ne odgovaraju im granate koje koristi moderniji "leopard 2" jer su drugačijeg kalibra.

Dakle, resursi su na kraju.

Izvori iz industrije naoružanja rekli su za nemački list da je Ukrajina inače bila snabdevena tenkovima s premalo municije, te da je zato "sada u zamci". Ne mogu više da koriste tenkove u kopnenoj borbi kao na početku jer su potrošili previše municije.

"Problem municije biće još dugo odlučujuće pitanje", izjavio je brigadni general Kristijan Frojding iz nemačkog ministarstva odbrane.

Nemačka će poslati i još sedam tenkova "gepard" iz svojih zaliha, što su ujedno i poslednja vozila ovog tipa koja su proizvedena u toj zemlji. Ima ih u Kataru – 15 je prodato za potrebe obezbeđivanje Mundijala, koje Nemačka čak razmatra da otkupi.

Ali i s tim u vezi može biti problema. Municija za "gepard" se, između ostalog, proizvodi u Švajcarskoj, ali ona je do sada odbijala da odobri izvoz iste ne želeći da naruši svoj neutralni status.

"Geparde" i dosta municije za njih ima i Brazil, ali je tamošnji predsednik Luiz Inasio Lula da Silva striktno rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu tokom nedavne posete da nikakve isporuke ne dolaze u obzir jer ne žele da se mešaju u rat.

Kako bi pokušao da reši problem, "Rajnmetal" će pokrenuti proizvodnu liniju u Donjoj Saksoniji, ali prva municija bi se mogla očekivati tek za šest meseci.

Posle nedelja jakog pritiska NATO partnera, Nemačka je prošle nedelje objavila da će odobriti isporuku oko 80 tenkova "leopard 2" Ukrajini, uključujući oko 14 sopstvenih tenkova, u okviru koalicije evropskih zemalja. Pošto su tenkovi nemačke proizvodnje, drugim zemljama koje su spremne da ih pošalju u Ukrajinu bilo je potrebno odobrenje nemačke vlade.

Prvo 14 tenkova, pa 88, nemoguće je ne osvrnuti se na nacističku simboliku. 

Naime, brojevi 14/88 su nacistički pozdrav, četrnaest reči "We must secure the existence of our people and a future for white children" u doslovnom prevodu znači "Moramo da obezbedimo postojanje našeg naroda i budućnost za belu decu", dok 88 označava izraz "Hajl Hitler", jer je slovo "H" osmo slovo abecede.

Nacistička poruka nacističkom režimu u Ukrajini.

Ipak, treba imati u vidu izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova da isporuka inostranog naoružanja neće promeniti situaciju u Ukrajini, jer će ti tenkovi goreti kao i drugi.

Predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin poručio je pak Berlinu da će svi njihovi "leopardi" doživeti istu sudbinu kao i "tigrovi" pre 80 godina, imajući u vidu veliku pobedu ruske armije u Staljingradskoj bici u Drugom svetskom ratu.

image