Srbija i Balkan

Nemačka najavljuje razgovore o francusko-nemačkom planu na Minhenskoj konferenciji

Vučić je izjavio i da nastavka pregovora neće biti dok Priština ne ispuni prethodno potpisane sporazume, posebno deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština
Nemačka najavljuje razgovore o francusko-nemačkom planu na Minhenskoj konferencijiGetty © Mark Renders

Nemačka vlada najavljuje razgovore o francusko-nemačkom planu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

U pisanom odgovoru iz kancelarije za medije nemačke vlade, saopšteno je da, imajući u vidu poslednje reakcije u vezi sa francusko-nemačkim predlogom, zvanični Berlin sa nestrpljenjem očekuje razgovore na tu temu u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

"S obzirom na nedavne reakcije na ovaj predlog, radujemo se diskusijama na marginama Minhenske bezbednosne konferencije kako bismo pokrenuli ovu inicijativu", rekao je neimenovani portparol nemačke vlade, piše Gazeta Ekspres, a prenosi "Kosovo onlajn". 

On je istakao da je "cilj da se održe razgovori za brzu primenu sporazuma" i da je eskalacija na severu Kosova poslednjih meseci pokazala da "postoji hitna potreba da se promeni dinamika između Srbije i 'Kosova'".

Zvanični Berlin navodi da je neophodno uspostaviti novu i stabilnu osnovu u odnosima 'Kosova' i Srbije i da tako nešto nudi evropski predlog "Osnovnog sporazuma" na osnovu francusko-nemačke inicijative.

"Potrebna je nova stabilna osnova za odnose Srbije i 'Kosova'. Evropski predlog, zasnovan na francusko-nemačkoj inicijativi, daje tu osnovu", dodao je on.

Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i, prema najavi organizatora, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani.

Francusko-nemački, tj. evropski plan, predstavljen je kao nova platforma za pregovore Beograda i Prištine krajem januara.

Svi detalji plana nisu još uvek poznati javnosti, ali je predsednik Srbije nakon sastanka sa diplomatskom petorkom izjavio da mu je zaprećeno da mora da prihvati novi pregovarački okvir. U suprotnom, Srbija će se, kako je naveo, suočiti sa prekidom evropskih integracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu. 

U izveštaju usvojenom nakon posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji navodi se da će srpska strana nastojati da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i "remetilačkog faktora" u regionu.

Vučić je izjavio i da nastavka pregovora neće biti dok Priština ne ispuni prethodno potpisane sporazume, posebno deo koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Sa druge strane, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je da francusko-nemački predlog nije zamišljen kao predlog konačnog sporazuma, ali da taj plan predviđa "de fakto priznanje".

On je više puta ponovio da neće dozvoliti osnivanje ZSO, iako je to Priština prihvatila i potpisala još 2013. godine.

image