Srbija i Balkan

Istraživanje: Četiri petine Srba protiv francusko-nemačkog plana

Prema istraživanju agencije "Faktor plus", natpolovična većina građana Srbije prihvatila bi francusko-nemački plan samo ako on ne podrazumeva priznanje "Kosova" i njegov ulazak u UN. Problem je što plan podrazumeva i jedno i drugo
Istraživanje: Četiri petine Srba protiv francusko-nemačkog plana© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Većina građana Srbije, tačnije, 57 odsto njih, smatra da bi Srbija trebalo da prihvati francusko-nemački plan ukoliko bi isključio formalno priznanje "Kosova" i njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus" koje je na svojoj današnjoj naslovnici objavio "Blic".

Međutim, problem sa ovako formulisanim pitanjem je u tome što francusko-nemački plan podrazumeva, praktično, i jedno i drugo: i ulazak tzv. Kosova u međunarodne organizacije, i faktično priznanje samoproglašene nezavisnosti "Kosova".

To je, upravo, suština tog plana, ujedno i glavni razlog zbog koga se u srpskoj političkoj i široj javnosti i lome koplja oko njega.

Stoga je jedino relevantan drugi podatak iz istog istraživanja, prema kojem je čak 80 odsto ispitanika reklo da se protivi francusko-nemačkom planu ukoliko bi on podrazumevao, kao što i podrazumeva, faktičko priznanje "Kosova" i njegov ulazak u UN. To je, naime, plan koji je ponuđen Srbiji kao novi pregovarački okvir Evropske unije, istovremeno i zahtev NATO-a.

Takođe, isto istraživanje je pokazalo da građani nisu dovoljno upoznati sa sadržajem francusko-nemačkog plana, što donekle objašnjava one rezultate istraživanja koji su završili na naslovnici beogradskog lista.

Svega 21 odsto ispitanika, naime, odgovorilo je da je upoznato sa osnovnim idejama francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja, dok 61 odsto njih nije upoznato s njim.

Pa otuda i rezultat po kome bi većina podržala praktično nepostojeći sporazum - jer francusko-nemačkog predloga iza kojeg bi stalo 57 odsto građana iz istraživanja, u formi koja podrazumeva "Kosovo" van međunarodnih institucija, zapravo, nema.

Svega devet odsto građana smatra da bi naša država trebalo da prihvati francusko-nemački predlog ako podrazumeva priznanje "Kosova" i njegov ulazak u UN, još jedan je podatak do kojeg su došli istraživači agencije "Faktor plus" koji su istraživanje sproveli na uzorku od 1.100 ispitanika.

I istraživanje koje je početkom godine za RT Balkan uradila "Nova srpska politička misao" takođe je pokazalo da jednocifreni procenat građana Srbije podržava priznanje samoproglašene nezavisnosti "Kosova".

Devet odsto njih izjasnilo se da bi Srbija trebalo da se pridruži Evropskoj uniji čak i ako bi uslov bilo priznanje samoproglašene nezavisnosti.

Nasuprot tome, čak 79,2 odsto učesnika u našem istraživanju reklo je da ne bi prihvatilo takav uslov za pridruživanje EU.

Anketa "Faktora plus" obuhvatila je i pitanja i stavove vezane za političke stranke i izbore.

Prema tim nalazima, 39 odsto građana naše zemlje bi izašlo na izbore da se održavaju u nedelju.

Što se tiče rejtinga političkih stranaka, 46 odsto ispitanika podržava Srpsku naprednu stranku, Socijalističku partiju Srbije 10,8 odsto građana, a na trećem mestu je Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa sa 7,1 odsto podrške.

image