Svet

Bela kuća tvrdi da ofanziva na Rafu neće pomoći Izraelu da pobedi, Netanjahu kaže: Sami ćemo

Kirbi je naglasio da se SAD nadaju da će Izrael odustati od kopnene invazije najjužnijeg palestinskog grada, u kome se nalazi oko 1,4 miliona ljudi, a izraelski premijer odgovara da će se boriti "zubima i noktima"
Bela kuća tvrdi da ofanziva na Rafu neće pomoći Izraelu da pobedi, Netanjahu kaže: Sami ćemo© AP Photo/Holly Ramer, File/Tanjug

Američki predsednik Džozef Bajden smatra da velika izraelska ofanziva na Rafu neće pomoći toj zemlji da pobedi Hamas u Pojasu Gaze, poručio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je naglasio da postoje načini da se eliminišu preostali operativci Hamasa u palestinskoj enklavi, koji ne uključuju operaciju koja nosi veliki rizik po civile, prenosi Rojters.

Kirbi je tokom brifinga za novinare istakao da će SAD nastaviti da pomažu Izraelu i da Vašington ne okreće leđa bliskoistočnom partneru.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu Vašingtonu odgovara da će ta zemlja "ukoliko mora, stajati sama".

"Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami. Već sam rekao da ako moramo, borićemo se zubima i noktima", poručio je om nakon što je administracija u Vašingtonu odložila nekoliko pošiljki oružja u Tel Aviv usled neslaganja o izraelskoj ofanzivi na Rafu.

Propali pregovori

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze je završena nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa o taocima, rekao je izraelski zvaničnik za Rojters.

On je dodao da se izraelska delegacija vratila iz Kaira, a Izrael će nastaviti vojne operacije u Rafi i drugim delovima palestinske enklave prema planovima.

"I dalje verujemo da postoji put napred, ali će biti potrebno malo moralne hrabrosti sa obe strane kako bismo potpisali ovaj dogovor", rekao je Kirbi.

Dodao je da su u toku američko-izraelske konsultacije o alternativi za ofanzivu na Rafu.

Rojters je preneo da se u egipatskoj prestonici nalazio i direktor CIA Vilijam Berns, koji je na mestu američkog posrednika zamenio državnog sekretara Entonija Blinkena.

Berns je, prema izveštajima, bio u Kairu i tokom prethodne runde pregovora koja je takođe propala.

Kirbi je naglasio da se SAD nadaju da će Izrael odustati od kopnene invazije najjužnijeg palestinskog grada, u kome se nalazi oko 1,4 miliona ljudi.

image