Svet

Ukrajinci ponovo pozivaju na sankcionisanje ruske nuklearne industrije od koje Zapad zavisi

Kijev uporno pokušava da privoli EU da sankcioniše ruski nuklearni sektor
Ukrajinci ponovo pozivaju na sankcionisanje ruske nuklearne industrije od koje Zapad zavisiwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Deseti paket sankcija EU protiv Rusije mora da bude fokusiran na nuklearnu industriju, rekla je "Politiku" potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko.

EU bi u petak, na godišnjicu Specijalne vojne operacije u Ukrajini, trebalo da objavi nove kaznene mere usmerene na Rusiju. Problem je što Evropa zavisi od nuklearnog goriva i tehnologije.

"Stvarno moramo da promenimo narativ o 'Rosatomu' i (ruskoj) nuklearnoj industriji", rekla je Sviridenko koja se u Briselu sastala sa diplomatama EU u pokušaju da ih privoli da uvedu strože sankcije Moskvi. "Rosatom" je ruski nuklearni gigant.

Apel Ukrajine usledio je nakon što je Putin u utorak najavio da će Moskva suspendovati učešće u poslednjem preostalom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Država, što je podstaklo zabrinutost Zapada da bi sukob u Ukrajini mogao da eskalira u nuklearni. Moskva je više puta naglasila da ne namerava da upotrebi nuklearno oružje, osim u slučaju da bude napadnuta.

Rusija će obustaviti učešće u Novom START ugovoru, najavio je Putin.

Nedostatak jasnih poruka o sankcijama protiv ruske nuklearne industrije daje Putinu slobodu da sprovodi testove nuklearnog naoružanja, tvrdi Sviridenko. Ovo je još jedan primer da se Rusija ponaša "kao teroristička zemlja", rekla je ona. "Zato mislim da bi to trebalo da bude u paketu sankcija."

Litvanija je, uz Kijev, najglasnija u pozivima da najnoviji paket sankcija uključi mere usmerene na rusku nuklearnu industriju, a ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je za "Politiko" da postoji "način da se 'Rosatom' doda" na listu sankcionisanih.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je na sankcionisanje ruskog nuklearnog energetskog giganta kada su lideri EU početkom februara posetili Kijev. Mađarska koja, navodi portal, zavisi od Rusije, tome se usprotivila.

Ono što je "Politiko", zgodno, "zaboravio" da pomene je da nije samo Mađarska zavisna od ruskog nuklearnog goriva. Podaci britanskog instituta RUSI pokazuju da je prodaja ruskog nuklearnog goriva i tehnologije u EU skočila na najviši nivo u poslednje tri godine.

Uz to, za razliku od mnogih, Rusija je nastavila da ulaže u proizvodnju nuklearnog goriva i tehnologije nakon raspada Sovjetskog Saveza, čak i kada je ta industrija atrofirala u drugim delovima sveta.

Drugim rečima, ako bi Zapad sankcionisao nuklearnu industriju i snabdevanje iz Rusije, to bi im se - kao i većina ostalih sankcija uvedenih Moskvi - žestoko obilo o glavu.

image