Svet

EU bez dogovora o novim sankcijama Rusiji: Kamen spoticanja ruska imovina u Evropi

Brisel želi da svih 27 zemalja EU bolje nadzire rusku imovinu na svojoj teritoriji
EU bez dogovora o novim sankcijama Rusiji: Kamen spoticanja ruska imovina u Evropiwww.globallookpress.com © Vlad Karkov/Keystone Press Agency

Članice Evropske unije ni danas nisu uspele  da usaglase novi paket sankcija Rusiji.

Nove ekonomske mere EU trebalo bi da budu na snazi povodom 365 dana od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekli su diplomatski izvori u Briselu.

Kako prenosi Rojters, predloženi paket mera trebalo bi da uključi ograničenje trgovine u vrednosti većoj od deset milijardi evra, uključujući zabranu uvoza ruske gume u EU.

To bi takođe uključilo i zabranu izvoza tehničke opreme i rezervnih delova koje bi Moskva mogla da koristi na bojnom polju iz EU u Rusiju.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na nekoliko diplomatskih izvora, kamen spoticanja za postizanje novog dogovora bila je tema gume i obaveza davanja podataka o ruskoj imovini u Evropi.

EU pokušava da pronađe način da ta sredstva iskoristi za pomoć ukrajinskoj obnovi.

Neke zemlje su se, međutim, suprotstavile najnovijem setu sankcija, zbog čega se suočavaju sa kaznama.

"Postoji nekoliko nerešenih pitanja, uključujući i obaveze članica unije da daju informacije o imovini Rusije u Evropi", rekao je jedan od izvora iz Brisela.

Očekuje se da se razgovori nastave sutra, prenosi Rojters.

"Uvereni smo da će sporazum brzo biti postignut", saopštio je jedan od evropskih diplomata.

Evropska komisija je 15. februara predstavila svoje predloge za novi paket antiruskih sankcija vredan 11 milijardi evra koji će uticati na elektroniku, specijalna vozila, delove motora, kamiona i aviona, robu dvostruke namene, građevinski sektor, retke metale, termičke kamere za snimanje, proizvode visoke tehnologije, uključujući komponente koje se mogu koristiti u bespilotnim letelicama, raketama i helikopterima.

Pored toga, na spisak ličnih sankcija biće uvršteno stotinak pojedinaca i organizacija, među kojima su političari, bezbednosni zvaničnici, predstavnici medija.

Danas ranije, Asošiejted pres je javio da je Rusija zemlja koja trenutno trpi najstrože sankcije na svetu, ali što smo bliže godišnjici specijalne vojne operacije u Ukrajini, sve je jasnije da ni te ekonomske blokade nisu uspele da Kremlj uzdrmaju onako kako su se mnogi nadali.

Takože, ruske banke su se oporavile od prvobitnog udarca koji su zapadne sankcije zadale Moskvi prošle godine i sada su na putu da ostvare profite poput onih koji su beleženi pre početka krize u Ukrajini, prenosi Rojters.

Uprkos sankcijama na ruske energente i sprečavanju velikih ruskih banaka da učestvuju u globalnom platnom sistemu, Rusija je zabeležila rekordan suficit tokom 2022. godine zahvaljujući upravo izvozu gasa i nafte.

image