Svet

Finska: Spremni smo za NATO i bez Švedske

Turska i dalje predstavlja prepreku za ulazak Švedske, dok sa članstvom Finske više nema problema
Finska: Spremni smo za NATO i bez Švedske© Brendan Smialowski/Tanjug/Pool Photo via AP, File

Ukoliko dobije poslednju preostalu ratifikaciju za svoju kandidaturu u NATO, Finska je spremna da se pridruži severnoatlantskoj alijansi bez obzira na to kakav je napredak Švedska postigla u procesu pridruživanja, izjavio je danas finski predsednik Sauli Ninisto.

Finski parlament je pokrenuo proces ratifikacije pristupanja ove nordijske zemlje NATO-u, bez obzira što su i Švedska i Finska u isto vreme podnele zahtev za pridruživanje alijansi.

Međutim, Turska i dalje predstavlja prepreku za ulazak Švedske, dok sa članstvom Finske više nema problema, prenosi "Blumberg".

"Naš parlament će doneti  odluku i ukoliko Turska i Mađarska ratifikuju naše kandidature mi ćemo postati članice NATO", rekao je Ninisto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Švedske i Norveške.

Ovaj komentar je najnoviji signal da se Finska sprema da uđe u alijansu i bez Švedske, svog suseda i bliskog saveznika čiju kandidaturu za članstvo ne odobrava Turska.

Ninisto je insistirao da njegovu izjavu ne bi trebalo tumačiti kao najavu da se Finska distancira od svog suseda, ali očekuje se da će finski zakonodavci glasati o ovom pitanju već 28. februara.

Švedski premijer Ulf Kristerson je, međutim, istakao da bi istovremeni ulazak bio od  koristi za odbranu.

"Dobro je poznato da imamo veoma bliske vojne odnose van NATO-a i to je bio jedan od razloga zašto smo zajedno krenuli na ovo putovanje", rekao je Kristerson i dodao da bi se  "stvari  mogle zakomplikovati ako jedna od zemalja ostane van dok se druga pridruži".

Finska i Švedska su 18. maja prošle godine podnele zahtev za pridruživanje Severnoatlantskoj alijansi obrazlažući taj potez konfliktom u Ukrajini.

Protokole o njihovom ulasku u NATO jedino još nisu ratifikovale Mađarska i Turska, dok su sve ostale članice to već učinile.

Turska je saopštila da ne podržava kandidaturu Švedske, ali je predsednik Redžep Tajip Erdogan u januaru rekao da je ta zemlja otvorena za ratifikaciju finske aplikacije.

Ankara je prekinula razgovore sa Švedskom nakon protesta na kojem je lider danskog antiislamskog pokreta "Stram kurs" Rasmus Paludan spalio primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

image