Svet

"Blumberg": Erdogan bi do marta mogao da odluči da pusti Finsku u NATO

Situacija sa članstvom Švedske je još neizvesna, iako Turska već neko vreme Stokholmu signalizira da se i ne nada ulasku u Alijansu
"Blumberg": Erdogan bi do marta mogao da odluči da pusti Finsku u NATO© IMAGO/Turkish presidency apaima

Turska bi Finskoj najkasnije do sledećeg meseca mogla da da zeleno svetlo za ulazak u NATO, prenosi "Blumberg", dodajući da će odluka verovatno biti saopštena sredinom marta, odnosno pre odlaska turskog parlamenta na pauzu pred majske izbore.

Helsinki je, navodno, dovoljno učinio kako bi rešio bezbednosne probleme, i tako ispunio osnovni uslov da bi mu Erdogan dao "blagoslov" i ratifikovao članstvo u Alijansi.

Švedska, međutim, nema čemu da se raduje.

Jer, odnosi Stokholma i Ankare nikad nisu bili na gorem nivou, nego poslednjih nedelja, nakon što su švedski demonstranti vešali lutku sa Erdoganovim likom, a desničarski aktivista, koga je inače štitila policija, spalio kopiju Kurana.

Švedska vlada je ove nedelje predložila novi zakon kojim bi se pooštrila borba protiv terorističkih organizacija, ali po svemu sudeći, to je samo njihova "kasna pamet" i neće imati nekog preteranog efekta na stav Turske, jer je Erdogan nedavno jasno rekao Šveđanima da se ne nadaju preterano.

Turska, kako je naveo, pozitivno gleda na zahtev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske.

"Švedska ne bi trebalo da se trudi i da pokušava u ovom trenutku. Nećemo reći 'da' njihovoj aplikaciji za NATO sve dok dozvoljavaju spaljivanje Kurana", rekao je Erdogan, a preneo Rojters.

Finska i Švedska, međutim, i dalje tvrde da u Alijansu žele da uđu "ruku pod ruku".

"Važno je da danas pošaljemo jasnu poruku – Finska i Švedska su se prijavile zajedno,  i interesu je svih da se zajedno pridružimo", rekla je finska premijerka Sana Marin.

Dve nordijske zemlje su, u jeku specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja 2022. godine podnele prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu. Do danas, prijave Švedske i Finske za NATO nisu ratifikovale samo dve od 30 zemalja – Mađarska i Turska.

Erdoganov čvrst stav protiv Švedske, spekuliše "Blumberg" mogao bi da bude i podsticaj za konsolidaciju podrške njegovih konzervativnih i nacionalističkih glasača na predstojećim izborima, ali bi kontinuirano odbijanje predsednika Turske da odobri članstvo ove skandinavske zemlje u NATO, moglo da ugrozi privođenje kraju procesa kupovine američkih borbenih aviona F-16 od Kongresa SAD.

Ali, Turska, kako je rekao  Erdoganov portparol Ibrahim Kalin više puta ove nedelje, neće popustiti ako SAD ratifikaciju kandidatura nordijskih zemalja za NATO postave kao uslov za sporazum o F-16.

image