Svet

SAD ponovile obećanje Kijevu: Stižu "abramsi", ali za dve godine

Uprkos pozivima Kijeva da se ubrza isporuka tenkova, američka administracija najavljuje da će to trajati "znatno duže od nekoliko meseci"
SAD ponovile obećanje Kijevu: Stižu "abramsi", ali za dve godinewww.globallookpress.com © Nicolas Armer

Isporuka tenkova "abrams" Ukrajini mogla bi da potraje godinu dana ili više, uprkos pozivima Kijeva da se proces ubrza, rekla je sekretarka američke vojske Kristin Vormut. 

"Reći ću samo da to neće biti rešeno za nekoliko nedelja. Nijedna od opcija koju razmatramo ne predviđa da se to realizuje za nekoliko nedelja ili dva meseca. U pitanju su duži vremenski rokovi: za manje od dve godine, ili čak manje od godinu i po dana", poručila je Vormut, prenosi Si-En-En.

Ona je dodala da se još uvek ne zna da li će tenkovi biti dostavljeni do kraja godine.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin predlagao je različita rešenja, uključujući pravljenje sasvim novih "abramsa" u Ukrajini, što nije najpoželjnija opcija.

SAD takođe razmišljaju da pošalju Kijevu "abramse" koji su već prodati drugim zemljama, ali bi ta opcija poremetila odnose sa važnim saveznicima, navodi Vormut. 

Otkad je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje snabdevaju Kijev različitim naoružanjem, uključujući protivvazdušne rakete, artiljerijske raketne sisteme, tenkove, samohodnu artiljeriju i protivavionsko oružje, podseća "Sputnjik internešenel". 

U januaru se Nemačka obavezala da će poslati 14 tenkova "leopard 2A6" u Kijev. Amerika je rekla da će poslati 31 "abrams" i osam vozila za evakuaciju M88, ali da je za to potrebno neko vreme. Poljska je navela da bi mogla da pošalje 14 tenkova "leopard 2", a i ostali saveznici Kijeva dali su slična obećanja. 

image