Svet

Sve manje Amerikanaca podržava slanje oružja Ukrajini: "Abramsi" će Bajdenu doći glave

Tek svaki četvrti Amerikanac smatra da bi njihova država trebalo da uradi više kako bi pomogla Ukrajini
Sve manje Amerikanaca podržava slanje oružja Ukrajini: "Abramsi" će Bajdenu doći glave© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Sve više Amerikanaca smatra da SAD šalju previše pomoći Ukrajini, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja "Pju risrč centra".

Amerikanci i dalje većinski smatraju da Ukrajini treba pružiti određenu pomoć, ali podrška za politiku Bajdenove administracije sve je slabija, pogotovo među republikancima, prenosi "Vašington post".

Istraživanje pokazuje da četvrtina Amerikanaca sada smatra da SAD šalju previše pomoći Ukrajini, što je za šest procentnih poena više nego u septembru i 19 poena više nego u martu prošle godine. Dvadeset odsto ispitanika smatra da bi Amerika Ukrajinu trebalo da podrži još više, dok podjednako velik broj njih nije siguran.

Broj Amerikanaca koji smatraju da su SAD poslale previše pomoći veći je među republikancima, oko 40 odsto, čak i u trenutku kada je vođstvo te partije podeljeno po pitanju Ukrajine. Pre nego što je postao predsednik Predstavničkog doma SAD, Kevin Makarti je upozorio da bi republikanci u tom telu mogli da se usprotive daljem slanju naoružanja u Ukrajinu.

Sa druge strane, lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel nastavlja da snažno podržava slanje dodatnog naoružanja Kijevu.

"SAD i naši prijatelji su učinili dosta da spreče Ukrajinu da izgubi, ali još uvek nismo uradili dovoljno da pomognemo Ukrajini da pobedi", rekao je on. "Produženi zastoj nije ni u našem ni u ukrajinskom interesu."

Najnovije istraživanje objavljeno je nakon što je predsednik Džozef Bajden najavio slanje 31 tenka "abrams". Kongres je od februara prošle godine odobrio više od 110 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu.

Bajden je obećao da će Ukrajinu podržavati "koliko god bude potrebno", ali istraživanje pokazuje da samo 40 odsto Amerikanaca podržava njegovu politiku prema toj državi.

image
VV inauguration
banner