Svet

Kina objavila mirovni plan za Ukrajinu: Kraj sankcijama i hladnoratovskom mentalitetu

Dokument sadrži 12 tačaka, a Peking navodi da će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora
Kina objavila mirovni  plan za Ukrajinu: Kraj sankcijama i hladnoratovskom mentalitetuwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Kina je objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ukrajinskoj krizi i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

1. Sve zemlje su jednake

U prvoj tački kineskog predloga ističe se potreba za poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, uz napomenu da su "sve zemlje jednake, bez obzira na njihovu veličinu, snagu ili bogatstvo". Ukazuje se na potrebu iste i jedinstvene primene međunarodnog prava i odbacivanje upotrebe dvostrukih standarda;

2. Bez hladnoratovskog mentaliteta

U drugoj tački, Peking poziva na napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i ističe da se regionalna bezbednost ne može obezbediti jačanjem i širenjem vojnih blokova. Prema toj tački, potrebno je da se posveti dužna pažnja legitimnim bezbednosnim interesima i problemima na koje ukazuju sve zemlje učesnice u sukobu.

3. Prekid neprijateljstva i zaustavljanje rata

U trećem stavu, jasno je naglašeno da "u ratnom sukobu nema pobednika". Peking smatra da sve strane moraju da ostanu uzdržane, da ne dolivaju ulje na vatru, ne dozvole dalju eskalaciju i nikako ne dozvole da ukrajinska kriza izmakne kontroli. Naglašeno je da sve strane treba da doprinesu smirivanju situacije do potpunog prekida vatre i neprijateljstava. Kina ističe potrebu za nastavkom direktnog dijaloga između Moskve i Kijeva.

4. Mirovni pregovori

Kineska strana navodi da su dijalog i pregovori jedini pravi izlaz iz ukrajinske krize. Uočava se potreba da se stvore uslovi i obezbedi platforma za nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine.

5. Rešavanje humanitarne krize

U kineskom predlogu za rešavanje ukrajinske krize, peta tačka je posvećena potrebi da se podrže sve mere koje pomažu u ublažavanju posledica humanitarne krize i neprihvatanju politizacije humanitarnih pitanja.

6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika

Kina podržava razmenu zarobljenika između Moskve i Kijeva i napominje da sve strane treba da stvore povoljnije uslove za to. U ovoj tački je istaknuto da je zaštita civila i ratnih zarobljenika neophodna za smirivanje sukoba.

7. Bezbednost nuklearnih elektrana

Prema kineskom predlogu, potrebno je da se onemoguće oružani napadi na nuklearna postrojenja kao što su nuklearne elektrane.

8. Sprečavanje nuklearnog rata

Kina u svom planu još jednom poziva na sprečavanje nuklearne krize. Ne sme da se započne nuklearni rat, niko ne sme da preti da će biti započet i ne sme da se dozvoli širenje nuklearnog oružja. Osim toga, Kina se snažno protivi razvoju i upotrebi biološkog i hemijskog oružja od strane bilo koje zemlje pod bilo kojim okolnostima.

9. Izvoz žitarica

Kina poziva sve strane da se pridržavaju Sporazuma o žitu preko Crnog mora. Prema mišljenju Pekinga, rešenje globalne prehrambene krize može da se prevaziđe poštovanjem međunarodne saradnje u oblasti bezbednosti hrane koju predlaže Kina.

10. Bez jednostranih sankcija

Kineske vlasti se ne slažu sa zloupotrebom jednostranih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog početka rusko-ukrajinskog sukoba jer ograničenja ne pomažu u rešavanju krize, već samo stvaraju nove probleme.

11. Stabilna industrija

Stabilna proizvodnja i lanac snabdevanja umnogome mogu doprineti rešavanju ukrajinske krize, naglašava Peking i poziva da se spreči politizacija svetskog ekonomskog sistema koji ne sme da se pretvori u oružje ni protiv koga. Kako se navodi, kriza ne sme da utiče na međunarodnu saradnju u oblasti energetike, finansija, trgovine hranom i transporta.

12. Posleratna obnova

U poslednjoj tački predloga, Kina poziva međunarodnu zajednicu da preduzme odgovarajuće mere i navodi da je spremna da pomogne i odigra konstruktivnu ulogu u posleratnoj obnovi u zoni sukoba.

image