Svet

Amerika najavila novi paket pomoći Kijevu, vredan dve milijarde dolara

Oprema neće biti predata iz skladišta Pentagona, već će biti naručena direktno od proizvođača
Amerika najavila novi paket pomoći Kijevu, vredan dve milijarde dolara© AP Photo/Patrick Semansky, File

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država najavilo je novi paket pomoći Kijevu u vrednosti od dve milijarede dolara koji je obezbeđen u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI).

U sklopu tog paketa pomoći Ukrajina će dobiti dodatne bespilotne vazdušne sisteme, zatim sisteme protiv dronova, kao i nove zalihe municije.

SAD u Ukrajinu šalju i dodatnu municiju za raketne sisteme HIMARS, dodatne metke kalibra 155 mm, municiju za laserski vođene raketne sisteme, nekoliko tipova dronova, opremu za uklanjanje mina i podršku komunikacijama.

Pored toga, navedeni iznos uključuje troškove obuke, održavanja i podrške. Ovog puta oprema neće biti predata iz skladišta Pentagona, već će biti naručena direktno od proizvođača, navodi ministarstvo.

"SAD će nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima, kako bi Ukrajini obezbedili kapacitete za ispunjavanje njenih neposrednih potreba na bojnom polju i dugoročnih zahteva za bezbednosnom pomoći koliko god je potrebno", naglasili su iz američkog ministarstva.

image