Svet

Turska: Ubijen organizator terorističkog napada u Istanbulu

Halil Menci, osumnjičeni za organizovanje bombaškog napada, ubijen je u operaciji turske obaveštajne službe u blizini grada Kamišlija na severu Sirije
Turska: Ubijen organizator terorističkog napada u Istanbuluwww.globallookpress.com © Akin Celiktas/ZUMAPRESS.com

Turska nacionalna obaveštajna služba ubila je na severu Sirije navodnog organizatora terorističkog napada u kojem je u Istanbulu 13. novembra ubijeno šest osoba, prenosi turska državna novinska agencija Anadolija.

Kako se navodi, Halil Menci, koji je osumnjičen za organizovanje bombaškog napada u Istanbulu, ubijen je u operaciji turske obaveštajne službe u blizini grada Kamišlija na severu Sirije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da je u vazdušnom napadu turske bespilotne letelice ubijen civil i da je ranjen lokalni komandir kurdske policije.

Šest osoba je poginulo, a više od 80 je ranjeno u eksploziji koja je 13. novembra potresla centar Istanbula. Turske vlasti optužile su za napad Radničku partiju Kurdistana (PKK), i njen sirijski ogranak, koji su zabranjeni u Turskoj, dok su kurdski militanti negirali umešanost.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu rekao je da bi poruku saučešća iz SAD zbog bombaškog napada trebalo posmatrati kao "ubicu koji se vraća na mesto zločina", pozivajući se na poruku američke ambasade u Turskoj u kojoj se izražava žaljenje zbog napada.

"Znamo odakle je napad koordinisan. Dobili smo poruku, znamo šta ona znači. Ne prihvatamo saučešće američke ambasade. Više ne tolerišemo izdaju. Istiklal Ulica je naše dete. Da nismo uhvatili napadača, on bi danas pobegao u Grčku", dodao je ministar.

Istanbulska policija do sada je uhapsila 46 osoba u vezi sa napadom u centru grada, uključujući Sirijku Ahlam Albašir za koju se sumnja da je podmetnula bombu.

U prvom ispitivanju, žena je rekla da su je obučavali kurdski militanti u Siriji i da je ušla u Tursku kroz region Afrin na severozapadu Sirije, saopštila je policija.

image