Svet

Američka služba: Virus korona verovatno procurio iz kineske laboratorije

Uprkos različitim analizama ažuriranje je potvrdilo da kovid-19 nije rezultat kineskog programa biološkog oružja
Američka služba: Virus korona  verovatno procurio iz kineske laboratorije© Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Američko ministarstvo energetike zaključilo je da je pandemija kovida 19 najverovatnije nastala zbog curenja iz laboratorije, objavio je "Volstrit džornal" pozivajući se na poverljivi obaveštajni izveštaj koji je nedavno dostavljen Beloj kući i ključnim članovima Kongresa.

Promena mišljenja odeljenja za energetiku, koje je ranije bilo neodlučno o tome kako se virus pojavio, zabeležena je u ažuriranju dokumenta iz 2021. godine, koju je izvršila kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Novi izveštaj naglašava kako su različiti delovi obaveštajne zajednice došli do različitih ocena o poreklu pandemije. Ministarstvo energetike sada se pridružuje Federalnom istražnom birou u tvrdnjama da se virus verovatno proširio zbog nesreće koja se dogodila u kineskoj laboratoriji.

Međutim, četiri druge agencije, kao i nacionalni obaveštajni panel, i dalje procenjuju da je to verovatno bio rezultat prirodnog prenosa, dok su dve agencije neodlučne.

Zaključak Odeljenja za energetiku rezultat je novih obaveštajnih podataka i značajan je jer agencija ima značajnu naučnu ekspertizu i nadgleda mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neke sprovode napredna biološka istraživanja, piše "Volstrit džornal".

FBI takođe tvrdi da je pandemija nastala zbog curenja virusa

FBI je ranije došao do zaključka da je pandemija verovatno rezultat curenja iz laboratorije i još uvek ostaje pri tom stavu.

FBI zapošljava kadar mikrobiologa, imunologa i drugih naučnika i podržava ga Nacionalni centar za bioforenzičku analizu, koji je osnovan u Fort Detriku 2004. da analizira antraks i druge moguće biološke pretnje.

Američki zvaničnici su odbili da daju detalje o novim obaveštajnim podacima i analizama koje su dovele do promene stava Ministarstva energetike. Dodali su da iako Ministarstvo energetike i FBI kažu da je najverovatnije u pitanju nenamerno curenje iz laboratorije, a da su do tih zaključaka došli iz različitih razloga, piše "Volstrit džornal".

Ažurirani dokument naglašava kako obaveštajni zvaničnici još uvek sastavljaju delove o tome kako se pojavio kovid-19.

Nacionalni obaveštajni savet, koji sprovodi dugoročnu stratešku analizu, kao i četiri agencije, koje su zvaničnici odbili da imenuju, i dalje procenjuju sa "niskom pouzdanošću" da je virus nastao prirodnim prenosom sa zaražene životinje, navodi se u ažuriranom izveštaju.

Centralna obaveštajna agencija i još jedna agencija koju zvaničnici nisu imenovali, ostaju neodlučne između teorija o laboratorijskom curenju i prirodnom prenosu, navodi "Volstrit džornal" pozivajući  se na izjave ljudi koji su pročitali poverljivi izveštaj.

Uprkos različitim analizama agencija, ažuriranje je potvrdilo da kovid-19 nije rezultat kineskog programa biološkog oružja.

Visoki zvaničnik američke obaveštajne službe potvrdio je ažuriranje sprovedeno u svetlu novih obaveštajnih podataka, daljeg proučavanja akademske literature i konsultacija sa stručnjacima van vlasti.

Kongres nije zatražio ažuriranje, ali zakonodavci, posebno republikanci iz Predstavničkog doma i Senata, sprovode sopstvene istrage o poreklu pandemije i vrše pritisak na Bajdenovu administraciju i obaveštajnu zajednicu za više informacija.

Zvaničnici nisu rekli da li će biti izdata neklasifikovana verzija novog dokumenta.

Virus kovid 19 je prvi put zabeležen u Vuhanu, u Kini, najkasnije u novembru 2019. godine, prema izveštaju obaveštajnih službi SAD za 2021. Poreklo pandemije bilo je predmet energične, ponekad i stranačke debate među akademicima, obaveštajnim stručnjacima i zakonodavcima.

Dejvid Relman, mikrobiolog sa Univerziteta Stanford koji se zalagao za nepristrasno istraživanje početaka pandemije, pozdravio je vest o ažuriranim nalazima.

"Pohvala onima koji su voljni da ostave po strani svoja predubeđenja i objektivno preispitaju ono što znamo i ne znamo o poreklu kovida", rekao je Relman, koji je bio u nekoliko saveznih naučno-savetodavničkih odbora. "Moja molba je da ne prihvatamo nepotpun odgovor ili da odustanemo zbog političke svrsishodnosti."

Portparol Odeljenja za energetiku odbio je da razgovara o detaljima njegove procene, ali je u saopštenju napisao da agencija "nastavlja da podržava temeljan, pažljiv i objektivan rad naših obaveštajnih profesionalaca u istrazi porekla kovida 19, kao što je predsednik naredio".

Kina odbija mogućnost da je virus procurio iz laboratorije

Kina, koja je postavila ograničenja na istrage Svetske zdravstvene organizacije, osporila je da je virus mogao da procuri iz jedne od njenih laboratorija i sugeriše da se pojavio izvan Kine.

Kineska vlada nije odgovorila na zahteve za komentar da li je došlo do bilo kakve promene u njenim stavovima o poreklu kovida 19.

Neki naučnici tvrde da je virus verovatno nastao prirodno i prešao sa životinje na čoveka.

Ipak, nijedan potvrđeni životinjski izvor za kovid-19 nije identifikovan. Nedostatak životinjskog izvora i činjenica da je Vuhan centar obimnih kineskih istraživanja o koronavirusu naveli su neke naučnike i američke zvaničnike da tvrde da je curenje iz laboratorije najbolje objašnjenje za početak pandemije.

Depeša američkog Stejt departmenta napisana 2018. i interni kineski dokumenti pokazuju da je postojala stalna zabrinutost u vezi sa kineskim procedurama biološke bezbednosti, koje su citirali zagovornici hipoteze o curenju u laboratoriju.

"Volstrit džornal" piše da je Vuhan dom niza laboratorija, od kojih su mnoge izgrađene ili proširene kao rezultat traumatskog iskustva Kine sa početnim teškim akutnim respiratornim sindromom, ili SARS-om, epidemijom koja je počela 2002. Oni uključuju kampuse Instituta za virusologiju u Vuhanu, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Institut za biološke proizvode Vuhan, koji proizvodi vakcine.

U maju 2021, američki predsednik Bajden je rekao obaveštajnoj zajednici da pojača napore u istraživanju porekla kovida-19 i naredio da se pregled oslanja na rad američkih nacionalnih laboratorija i drugih agencija, piše američki portal. Kongres će, kako je rekao, biti obavešten o tim naporima.

Izveštaj iz oktobra 2021. kaže da postoji konsenzus da kovid 19 nije rezultat kineskog programa biološkog oružja. Ali to nije rešilo debatu o tome da li je rezultat curenja iz laboratorije ili potiče od životinje, rekavši da je potrebno više informacija od kineskih vlasti.

Obaveštajnu zajednicu SAD čini 18 agencija, uključujući kancelarije u odeljenjima za energetiku, državu i ministarstvo finansija. Njih osam je učestvovalo u reviziji obaveštajnog dokumenta, zajedno sa Nacionalnim obaveštajnim savetom.

Pre tog izveštaja, Nacionalna laboratorija Lorensa Livermora iz Odeljenja za energetiku pripremila je studiju u maju 2020. zaključivši da je hipoteza o curenju u laboratoriji verodostojna i da zaslužuje dalju istragu.

Debatu o tome da li je kovid 19 možda pobegao iz laboratorije podstakli su američki obaveštajci izjavama da su se tri istraživača sa Instituta za virusologiju u Vuhanu dovoljno razbolela u novembru 2019. da su zatražili bolničku negu.

Izveštaj Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma zaključio je prošle godine da ovo otkrivanje nije ojačalo ni teoriju o curenju iz laboratorije ni teoriju prirodnog porekla, jer su se istraživači možda razboleli od sezonskog gripa. Ali neki bivši američki zvaničnici kažu da su bolesni istraživači bili uključeni u istraživanje koronavirusa.

Zakonodavci su pokušali da saznaju više o tome zašto FBI procenjuje da je verovatno curenje iz laboratorije. U pismu od 1. avgusta direktoru FBI Kristoferu Reju, senator Rodžer Maršal, republikanac iz Kanzasa, zatražio je da FBI podeli zapise svoje istrage i pitao je da li je biro obavestio Bajdena o svojim nalazima.

Dokazano da SAD imaju stotine biolaboratorija širom sveta, 30 u Ukrajini

Ove optužbe Vašingtona na račune Kine veoma su licemerne pogotovo imajući u vidu da je dokazano da SAD imaju na teritorijama drugih država oko 400 biolaboratorija.

Postoje dokazi i o stotinama incidenata u biolaboratorijama širom Amerike, zabeleženih u vladinim izveštajima.

"Ako takav zločinački nemar vlada u biolaboratorijama u Americi, zamislite koliko američke naučnike nije briga kako su zaštićeni sojevi u drugim zemljama", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

SAD imaju mnoštvo propisa i smernica koje se odnose na biološku bezbednost u laboratorijima, ali obuka o bezbednosti može veoma da se razlikuje od institucije do institucije.

Zabrinjavajuće je da samo one biolaboratorije koje rade sa najopasnijim patogenima moraju da se registruju kod vlade SAD, što znači da je biološka bezbednost eksperimenata koje sprovode privatne kompanije ili fondacije vrlo upitna.

Direktor "Grifon sajentifika", kompanije za biološku bezbednost koja je savetovala Nacionalni institut za zdravlje (NIH) objasnio je to sledećim rečima:

"Jedan milijarder mogao bi, sa sopstvenim novcem, da radi šta god poželi sa bilo kojim patogenom. Mogao bi da uzme virus malih boginja i pokuša namerno da ga učini otpornijim na vakcinu i patogenijim, i to u svojoj garaži. Ako je u njihovim umovima to legitiman istraživački cilj, niko ne može da ih zaustavi."

Potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev rekao je da je trenutno u Ukrajini ostalo najmanje tri desetine američkih bioloških laboratorija i da se od 300 američkih bioloških laboratorija 50 nalazi duž granice Ruske Federacije.

"Sada je najmanje tri desetine američkih bioloških laboratorija ostalo na teritoriji Ukrajine. Iako je jasno da one prestaju sa aktivnostima u onim naseljima koja su pod kontrolom Ruske Federacije", rekao je Kosačev na sastanku parlamentarne komisije koja istražuje aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini.

image