Ekonomija

EU bi da se otarasi "Fajzerovih" vakcina protiv kovida, cena sve veća

Evropska unija pregovara sa "Fajzerom" i "Biontekom" da smanji isporuku dogovorenih doza vakcina za oko pola miliona, farmaceutski giganti u sred pandemije podizali cenu svojih lekova
EU bi da se otarasi "Fajzerovih" vakcina protiv kovida, cena sve većawww.globallookpress.com © © Michael Matthey

Brisel pregovara sa farmaceutskim kompanijama "Fajzer" i "Biontek" da smanji isporuku dogovorenih doza vakcina protiv virusa korona za oko pola miliona, a da u zamenu za odustajanje od dogovorene količine, cena onih koje će biti kupljene bude veća.

Pregovara se i o produžetku roka za isporuku, koji bi mogao biti do 2024. godine, rekao je nezvanični izvor agenciji Rojters. Kako se radi o poverljivim pregovorima koji su u toku, izvor nije želeo da bude imenovan.

Globalno tržište je prezasićeno vakcinama protiv kovida, budući da je broj građana koji se poslednjih meseci odlučuju da prime buster dozu značajno manji od očekivanog.

EU, prema navodima agencije, ima najveće zalihe neiskorišćenih vakcina, a ugovor o kojem trenutno pregovara sa farmaceutskim kompanijama najveći je od svih koje je Brisel potpisao sa proizvođačima vakcina tokom pandemije.

Povodom ovih navoda, iz kompanije "Fajzer" poručili su da su spremni da odgovore na zabrinutost država članica što se tiče ugovora, dok je "Biontek" odgovorio da nastavljaju razgovore sa Evropskom komisijom i vladama kako bi našli najpraktičnija rešenja poštujući osnovne principe koji su dogovoreni između dve strane.

Portparol Evropske komisije, zamoljen za komentar, izjavio je da proizvođači vakcina treba da razgovaraju sa svim državama članicama kako bi ugovori bili usklađeni sa trenutnom situacijom sa pandemijom virusa korona. 

Posle trke za vakcinama 2021. godine, snažne medijske kampanje o neophodnosti vakcinacije kako bi se obuzdala pandemija i zakonske obaveze u brojnim zemljama sveta da se građani vakcinišu protiv kovida, tržište je krajem 2022. i u 2023. godini prezasićeno vakcinama, a to naročito važi za Evropsku uniju.

Regulator za lekove i medicinska sredstva EU upozorio je u novembru prošle godine da je odziv građana da prime novu buster dozu vakcine razočaravajući.

Ta ocena naročito odzvanja u svetlu podsećanja da je u maju 2021. Brisel potpisao ugovor sa "Fajzerom" i "Biontekom" o kupovini čak 900 miliona doza cepiva, sa mogućnošću kupovine dodatnih 900 miliona doza do kraja 2023. godine. Oko polovine ili više od onih prvih 900 miliona vakcina nije ni isporučeno jer je prošle godine opala potražnja za cepivima protiv kovida.

Pregovori o dozama koje EU sada više ne želi traju već neko vreme, a Brisel je pod pritiskom zemalja članica da smanji naručene dozer jer su zdravstveni budžeti već dovoljno prenapregnuti i niko ne želi da kupi doze koje neće biti iskorišćene.

U maju 2021. godine dogovorena je cena od 19,5 evra po vakcini, a državama članicama preostalo je da ove godine plate između 7,8 milijardi i 9,75 milijardi evra za dogovorene isporuke.

Više nismo u jeku krize i to se direktno održava na potražnju za vakcinama, rekla je komesar za zdravstvo EU Stela Kirijakides na sastanku Evropskog saveta u decembru prošle glodine.

"Javne finansije su trenutno vrlo napregnute. Naši ugovori o nabavci vakcina moraju da uzmu u obzir trenutnu situaciju i komapnije bi trebalo da pokažu razumevanje za to", smatra Kirijakides.

Prošlog leta EU i farmaceutske kompanije dogovorile su se da stopiraju isporuke naručenih doza kako bi države članice mogle da odluče šta će da rade sa onima koje već imaju. Vlade zemalja članica takođe upozorile su "Fajzer" da bi milioni doza mogli da budu bačeni. U novembru je potpisan aneks ugovora prema kojem je državama dozvoljeno da skladište vakcine, što je još jedan pokazatelj prezasićenosti tržišta.

Cena o kojoj EU pregovara sa dve farmaceutske kompanije za sada je nepoznata, a ni odgovori iz samih kompanija koji se tiču ove problematike nisu mnogo rečitiji.

Iz kompanije "Fajzer" kažu da su prilikom formiranja cena uzimali u obzir da države sličnih ekonomskih profila dobiju i sličnu cenu cepiva.

Međutim, portal "Jurokativ" prenosi da su "Fajzer" i "Moderna" Nemačkoj značajno podigli cenu vakcina protiv kovida i to u sred pandemije.

Nemačka je potrošila 13,1 milijardu evra na kupovinu vakcina, prema navodima nemačkih medija koji su preneli poverljive podatke iz izveštaja o nabavci vakcina.

Dokumenta pokazuju da je vlada naručila 39 milijardi doza vakcina od "Fajzer-Bionteka" po ceni od oko 15,5 evra po dozi u decembru 2020. godine. Devet meseci kasnije, cena je porasla na 23,2 evra po dozi. I "Moderna" je takođe u jeku pandemije podigla cenu za svoje cepivo za više od 50 odsto za samo tri meseca.

Upitani za ove navode iz "Fajzera" su poručili medijima da ne bi trebalo da se oslanjaju na podatke koji nisu potvrđeni - a pritom su sami odbili da ih potvrde ili demantuju - ali "Juroaktiv" podseća da je verodostojnost objavljenih podataka potvrdilo i Ministarstvo zdravlja Nemačke.

Cena vakcine i količina naručenih doza deo su priče o nabavci vakcina protiv virusa korona u EU koja je i dalje nejasna budući da su ugovori između EU i proizvođača objavljeni samo u cenzurisanoj formi.

Predsednica Evropske komisije Ursula fond der Lajen, navodno, ne može da pronađe privatne SMS poruke koje je pre potpisivanja ugovora vrednog više milijardi evra razmenjivala sa izvršnim direktorom "Fajzera" Albertom Burlom.

Evropsko javno tužilaštvo pokrenulo je sredinom oktobra istragu o kupovini vakcina protiv kovida od "Fajzera", a izvršni direktor farmaceutske kompanije Albert Burla nije se odazvao na poziv da svedoči pred Evropskim parlamentom u oktobru i početkom decembra prošle godine.

Uprkos zahtevima novinara, zakonodavaca i nadzornog tela EU, kancelarija Fon der Lajenove nije obelodanila tekstualne poruke poslate Burli, što je izazvalo sumnje na korupciju.

image
VV inauguration
banner