Svet

Direktor "Fajzera" opet odbio da svedoči o pregovorima sa Ursulom fon der Lajen

Albert Burla već izbegao pojavljivanje pred Evropskim parlamentom početkom oktobra
Direktor "Fajzera" opet odbio da svedoči o pregovorima sa Ursulom fon der Lajenwww.globallookpress.com © Benoit Doppagne/Belga News Agenc

Izvršni direktor "Fajzera" Albert Burla ponovo je odbio da svedoči pred nadležnim odborom Evropskog parlamenta. 

"Od oktobarskog saslušanja nemamo novih informacija koje bismo mogli da podelimo sa Komitetom, tako da s poštovanjem odbijamo poziv da ponovo razmotrimo ova pitanja", navodi se u Burlinom pismu u koje je "Politiko" imao uvid. 

Burla je već izbegao jedno svedočenje početkom oktobra. 

Na saslušanju 10. oktobra, na kome se očekivalo da on odgovori na sva neprijatna pitanja, umesto izvršnog direktora pojavila se "Fajzerova" predsednica za razvijena tržišta Dženin Smol. 

Evropsko javno tužilaštvo je 14. oktobra potvrdilo da je u toku istraga o kupovini vakcina protiv kovida od strane EU, ali još nije precizirano ko je pod istragom, niti koji ugovori o vakcinama su pod nadzorom.

Izveštaj revizije o strategiji nabavljanja vakcina pokrenuo je pitanja o kontaktima direktora "Fajzera" i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji su prethodili ugovoru o vakcinama vrednom više milijardi evra. 

U "Fajzeru" ništa novo

Ipak, čini se da Dženin Smol nije bila adekvatna zamena, pa je Odbor 28. oktobra poslao novi poziv izvršnom direktoru. 

"Naš odbor je ocenio da su tokom prethodnog saslušanja sa predstavnicima farmaceutske industrije - gde je 'Fajzer' predstavljala gospođa Dženin Smol - mnoga pitanja ostala bez odgovora, pre svega ona o kupoprodajnim ugovorima između EU i kompanije 'Fajzer'. Ta pitanja spadaju u nadležnost izvršnog direktora i samo on može na njih da odgovori", rekla je predsednica Odbora u saopštenju. 

Ona je dodala da duboko žali zbog odbijanja doktora Burle da o ovom pitanju razgovara sa poslanicima EP.

"Kao institucija koja učestvuje u pravljenju EU budžeta, Parlament ima pravo da dobije pun uvid u troškove i pregovore koji su im prethodili", istakla je predsednica Odbora.

Ali "Fajzer" izgleda nema ništa novo da kaže. 

Da li je Fon der Lajenova naučila lekciju?

Uprkos zahtevima novinara, zakonodavaca i nadzornog tela EU, kancelarija Fon der Lajenove nije obelodanila poruke poslate Burli tokom pregovora o skoro dve  milijarde vakcina, što je izazvalo optužbe za korupciju. 

Opravdanje je glasilo da prepiska predsednice EK sa direktorom "Fajzera" nije procenjena kao vredna čuvanja.

Isti list podseća da je Fon der Lajen imala sličnih problema dok je bila nemačka ministarka odbrane i da je dodeljivanje vrlo unosnih ugovora bilo predmet istrage. Slično kao u ovom slučaju, podaci su bili izbrisani sa telefona, te nisu mogli da se koriste u istrazi, a Fon der Lajenova je pred parlamentom izjavila da je "naučila lekciju". 

image