Ekonomija

Fajzer pod istragom zbog moguće utaje poreza na 1,2 milijarde dolara

Italijanske vlasti sumnjaju da je međunarodni farmaceutski gigant pokušao da izbegne porez u periodu od 2017. do 2019. godine tako što je višak kapitala prebacio u filijale u drugim zemljama
Fajzer pod istragom zbog moguće utaje poreza na 1,2 milijarde dolara© Foto Global Look Press/Nikos Pekiaridis/Keystone Press Agency

Italijanska grana međunarodnog farmaceutskog giganta Fajzer pod istragom je zbog sumnje da je utajila prihode u vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

Italijanska finansijska policija navodi da je Fajzer pokušao da utaji porez na profit koji bi mogao iznositi i do 26 odsto od gorepomenute sume tako što je višak kapitala poslala filijalama lociranim u SAD i Holandiji, izjavili su anonimni izvori bliski istrazi za "Blumberg".

Istraga je navodno započela u februaru ove godine, a odnosi se na profit ostvaren tokom perioda od 2017. do 2019.

Po završetku istrage, nalaze će revidirati italijanska poreska agencija koja ima ovlašćenje da odredi visinu mogućih novčanih kazni i naknadnih poreskih dažbina u slučaju da zaključi da su one neophodne.

"Italijanske vlasti rutinski istražuju Fajzerove poreze i Fajzer sarađuje sa njima," izjavila je portparolka kompanije Pam Ajzele za ovaj medij, dodajući da se "Fajzer pridržava poreskih zakona i obaveza u Italiji."

Novi premijer Italije Đorđa Meloni izjavila je juče u parlamentu da će se poreska uprava pod njenom administracijom oštrije fokusirati na velike i međunarodne kompanije umesto manjih lokalnih firmi koji su se pokazali kao podrška njenoj koaliciji.

U periodu od 2017. do 2019. godine, Fajzer je na globalnom nivou ostvario neto prihod u vrednosti od 33 milijarde dolara.

Istraga za istragom

Istraga italijanskih vlasti o mogućoj utaji poreza nije jedina koja se trenutno vodi na tlu Evrope o međunarodnom farmaceutskom gigantu. Zvaničnici EU obelodanili su istragu o nabavci vakcina protiv kovida 19 sredinom meseca, kada su neki od poslanika u Evropskom parlamentu optužili predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da je u tajnosti vodila pregovore o nabavci vakcina sa izvršnim direktorom Fajzera Albertom Burlom.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Mislav Kolakušić nazvao je to pitanje "najvećim korupcijskim skandalom u istoriji čovečanstva", i izneo tvrdnje da je fon der Lajen vodila privatne pregovore sa direktorom Fajzera o nabavci vakcina protiv virusa korona "u vreme kada nije bilo apsolutno nikakvih dokaza o efikasnosti, a posebno ne o štetnosti tog proizvoda".

image
VV inauguration
banner